Južnoafrička Republika
0

I Nelson Mandela podržao Semenyu

Totalsport
Bivši južnoafrički predsjednik Nelson Mandela primio je u srijedu osvajače medalja s nedavnog Svjetskog atletskog prvenstva u Berlinu, među njima i kontroverznu Caster Semenyu koja posljednjih dana ne silazi s novinskih stupaca diljem svijeta.

Prije mjesec dana malo je ko čuo za Semenyu koja je potom na Afričkom juniorskom prvenstvu napravila čudesan napredak, postavivši najbolje svjetsko vrijeme u seniorskoj konkurenciji. Još je veću eksploziju napravila u Berlinu u kojem je postala svjetska prvakinja na 800 metara, ostavivši konkurenciju daleko iza sebe.

No, nagli napredak, kao i izrazito muški stas i glas izazvali su sumnju kod Međunarodne atletske federacije (IAAF) koja je zatražila da se Semenya podvrgne testiranju spola. To je izazvalo bijes u Južnoafričkoj Republici u kojoj su hiljade ljudi dočekale svoju junakinju, izrazivši joj ogromnu podršku.

Podršku joj je u srijedu pružio i Nelson Mandela, prvi demokratski izabrani predsjednik JAR-a i veliki borac protiv apartheida, koji ju je primio zajedno s Mbulaenijem Mulaudzijem, svjetskim prvakom na 800 metara, te Godfreyjem Mokoenom, srebrnim u skoku u dalj.

Semenya (18) je kazala kako je dugo željela upoznati Mandelu i kako jedva čeka ispričati ocu sve o susretu s 91-godišnjim bivšim predsjednikom.