Red Bull Cliff Diving
0

VIDEO / Hunt odbranio naslov u neizvjesnoj borbi, kvalitet podignut na veći nivo

Klix.ba
Nedavno je okončana sezona u Red Bull Cliff Divingu, a na kraju je vrh dotakao Gary Hunt iz Velike Britanije. On je na sedam takmičenja tri puta završio na prvom mjestu. Na nadmetanju u Norveškoj, SAD-a i Omanu.

Presudna je bila posljednja pobjeda u Omanu koja mu je omogućila da se ,ispred deveterostrukog svjetskog prvaka Orlanda Duquea, probije na poziciju jedan. Ovaj takmičar prezentirao je gotovo savršenu izvedbu i sasvim zasluženo je slavio.

Zaslužuje "palac gore"

Inače, Duque je pobijedio na otvaranju u Francuskoj i držao je vrh do posljednje stanice. Ipak, Hunt je zasluženo stigao do konačnog trijumfa i odbrane naslova. Zaslužuje "palac gore".

"U svako takmičenje ulazio sam s namjerom da pobijedim, ali i svi drugi su razmišljali tako. Mnogo sam radio u proteklom periodu i mislim da sam opravdao očekivanja“, istakao je Hunt nakon nadmetanja u Omanu.

Hunt je u sedam natjecanja upisao tri pobjede, dva puta je bio treći i po jednom četvrti i šesti.

Kolumbijac Duque je osim pomenutog trijumfa u Francuskoj pet puta završavao kao drugi, dok je jednom bio peti (na takmičenju u Norveškoj).

"Hunt je na kraju imao više bodova od mene i ja mu čestitam.Inače, ovosezonsko nadmetanje u Red Bull Cliff Divingu je, po mom sudu, bilo najbolje organizovano do sada. Sve je podignuto na jedan veći nivo, a kvalitet je bio mnogo bolji u odnosu na predhodne godine. Postavljeni su i neki rekordi, a nekoliko novajlija pokazalo je da se na njih može ozbiljno računati", izjavio je Orlando Duque.

Spektakularnim skokovima takmičari su oduševili publiku na sedam natjecanja.

Pobjednici po zemljama:

Francuska: Orlando Duque, Steven LoBue, Michal Navratil Norveška: Gary Hunt, Steven LoBue, Kent De Mond Portugal: Artem Silchenko, Orlando Duque, Gary Hunt

Irska: Artem Silchenko, Orlando Duque, Steven LoBue SAD: Gary Hunt, Orlando Duque, David Colturi Vels: Steven LoBue, Orlando Duque, Gary Hunt Oman: Gary Hunt, Orlando Duque, David Colturi

Ukupni poredak:

  1. Gary Hunt (Velika Britanija) 860
  2. Orlando Duque (Kolumbija) 840
  3. Steven LoBue (SAD ) 740