Nekima su ubijeni članovi porodice
0

Hulk, Romario, Robinho, Riquelme..., svi su bili žrtve otmičara

FENA
Brazilski nogometaš Hulk nije prvi nogometaš kojem je otet član porodice. Na listi igrača kojima su otimani članovi porodice nalaze se i njegovi sunarodnjaci Robinho, Romario, Grafite, Luis Fabiano, Ricaro Oliveira. Među žrtvama su bili i članovi porodice Argentinca Juana Romana Riquelmea, igrača Tottenhama Wilsona Palaciosa, Gruzijca Kakhe Kaladzea, Nigerijca Josepha Yoba, napdača Hondurasa Davida Suazoa...

Jednom od najpoznatijih brazilskih nogometaša svih vremena Romariu je 1994. otet otac, a otmičari su tražili sedam miliona eura otkupnine. Edevair Souoza de Fariaa je pušten nakon sedam dana, do danas nije otkriveno koliko je Romario platio.

U aprilu 2002. otet je 17-godišnji brat poznatog argentinskog majstora Juana Romana Riquelmea. Bivši igrač Barcelone i Boca Juniorsa pristao je platiti 160.000 dolara otkupnine.

U julu 2002. otet je brat napadača reprezentacije Hondurasa i Cagliarija Davida Suazoa. Pušten je nakon 14 dana. Nije poznato koliko je Suazo plaatio.

U novembru 2004. oteta je majka brazilskog napadača Robinha. Nakon 40 dana agonije puštena je, a Robinho je platio oko 100.000 dolara.

Sredinom 2006. oteta je sestra bivšeg napadača Milana Ricarda Oliveire. Nakon 160 dana je puštena, a nagađa se kako je njezina sloboda stajala oko 100.000 dolara.

Početkom 2007. oteta je majka poznatog napadača Grafitea. Ubrzo zatim oteta je i majka napadača Luisa Fabiana, a potom i Fidelisa Rogeria. Fabianova majka je puštena drugi dan, dok je preostale dvije gospođe oslobodila policija.

Koncem 2007. u zatočeništvu je završila i majka Corinthiansa Marinha. Nakon dva mjeseca je oslobođena uz 20.000 dolara otkupnine.

U julu 2008. otet je brat kapetana nigerijske reprezentacije Josepha Yobo. Mladić je pušten 12 dana kasnije, a tadašnji odbrambeni igrač Everton platio je oko 10.000 eura.

Nažalost, sve otmice ne završavaju oslobađanjem žrtve. U oktobru 2007. otet je 15-godišnji brat igrača Tottenhama Wilsona Palaciosa. Premda je porodica platila 150.000 eura otkupnine mladi Edwin je ubijen, a policija je njegovo tijelo pronašla tek dvije godine kasnije.

Tragično je završila i otmica brata legende gruzijskog nogometa i Milana Kahke Kaladzea. Levan je otet 2001., a otmičari su tražili 600.000 eura. Porodica je željela platiti, no gruzijske vlasti to nisu dozvolile. Pet godina kasnije Levan je pronađen mrtav. Ubijen je iz pištolja.