{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Holanđanin Kjeld Nuiss postavio svjetski rekord u brzom klizanju

Klix.ba
3.4.2018. u 10:53
8
3
Holanđanin Kjeld Nuiss postavio svjetski rekord u brzom klizanju
8
Dvostruki olimpijski prvak u brzom klizanju, Holanđanin Kjeld Nuis, ispisao je historiju postavši najbrži čovjek na ledu ikad. On je prije nekoliko dana u Luleu (Švedska), kližući na 1.500 metara dugoj stazi od prirodnog leda, postigao brzinu od nevjerovatnih 93 km/h.
"Zaista sam se osjećao kao da letim po ledu. Upravo sam klizao 50 posto brže od moje najbrže utrke u životu. U toj utrci sam klizao 60 km/h, a maloprije 93 km/h. Preludo. Prirodni led je bio savršen, ali njegova površina je malo gruba. Zapravo sam letio preko nje. Moje klizaljke su se zaista tresle kao lude i bilo je mnogo uzbudljivije nego što sam se nadao“, rekao je Nuis nakon postavljanja svjetskog rekorda.

Nuis je na nedavno održanim Olimpijskim igrama u Pyeongchangu u Južnoj Koreji osvojio dva olimpijska zlata u brzom klizanju, u disciplinama 1.000 i 1.500 metara. No, njegov san je oduvijek bio postavljanje brzinskog rekorda na klizaljkama.

U ostvarenju tog cilja pomogao mu je specijalno dizajnirani zračni štit, čija je svrha bila da smanji aerodinamički otpor. Štit je testiran u aerodinamičkom tunelu i na napuštenom aerodromu u Twenteu (Holandija). Na dan postavljanja rekorda, zračni štit je cijelom stazom ispred Nuisa vukao automobil kojim je upravljala švedska vozačica utrka Mikaela Ahlin-Kottulinsk.

"Kada sam izašao mimo zračnog štita, vjetar me stvarno odgurnuo unazad. Bilo je kao da sam gurnuo glavu kroz prozor na autoputu. Baš taj osjećaj, ali na klizaljkama s oštricama širokim 1,1 milimetara“, izjavio je Nuis, čiji je otac Roland također bio na mjestu događaja i podržavao ga.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: