Uspjeh naše djece
230

Hokejaški klub Mašina osvojio prvo mjesto na Zagreb Openu

Klix.ba
Hokejaški klub Mašina postigao je senzacionalan uspjeh osvojivši prvo mjesto na Međunarodnom turniru u hokeju na ledu u Zagrebu (24.-25.2.) u kategoriji pioniri sa gol-razlikom od 56 postignutih i dva primljena gola u 9 utakmica.

Ovim uspjehom BiH je stavljena ponovno na mapu hokeja u regionu, dok je HK Mašina prepoznat kao vodeći tim sa kvalitetnom klizačkom tehnikom, predvođen trenerom Emirom Barakovcem.

Pojavivši se po prvi put na Međunarodnom turniru HK Mašina, kao totalni "outsideri", izazivali su divljenje publike, drugih timova, osobito trenera već prvi dan izvojevavši pobjedu u svim utakmicama. Nakon ovoga, mnogi ostaju lišeni predrasuda o favoritima predstojećih turnira.

Na Zagreb Openu učestvovalo je 14 timova iz 7 zemalja. Ono što posebno zadivljuje jeste to da je ekipa pionira HK Mašina iz BiH nadmašila timove iz zemalja poput Slovenije, Slovačke i Mađarske u kojima je hokej nacionalni sport, sa bogatom historijom i kulturom hokeja koja odražava idealne institucionalne uvjete za razvoj, kompetitivnost i izvrsnost hokeja.

Nasuprrt ovim uvjetima, institucionalno okruženje za razvoj hokeja u BiH je lišeno bilo kakve podrške, na žalost kao i svi ili velika većina sportova kod nas.