Oštar start
0

KOLUMNA / Hoću na vječiti derbi!

Piše: Bakir Tiro
Vječiti bh. derbi između fudbalera Sarajeva i Željezničara za gotovo sve stanovnike našeg glavnog grada je poseban dan. Dan u kojem smo podijeljeni. Venama nam teče ili bordo ili plava krv!

Praznik je to u kojem nerijetko otac i sin sjede na različitim tribinama. U tih, za nas magičnih 90 minuta temperamenta i adrenalina, jednostavno, "nismo familijarno vezani".

Čekamo nervozno grickajući nokte

Ovaj put, naredne subote, u 95. međusobnom okršaju mojih i očevih praznika možda i ne bude. Mogli bi sjediti kući i uz radio prijemnike pratiti najveću utakmicu u našem nacionalnom šampionatu. Mogli bi, a valjda nećemo!? Apelaciona komisija N/FS BiH je na potezu. U ponedjeljak su imali priliku ne uništiti istinski sportski spektakl u ovoj zemlji. Na upućenu žalbu FK Sarajevo, timu sa Koševa nisu smanjili kaznu od tri utakmice bez prisustva publike na našem olimpijskom zdanju. Nisu, jer za sjednicu nisu imali kvorum. U N/FS BiH tajanstveno kažu "jedan član Apelacione otkazao je dolazak na sastanak u Sarajevo, a drugom se pokvario automobil, pa nije mogao doputovati u prijestolnicu".

Sarkastično, dok nervozno grickamo nokte i pitamo se hoće li nam biti dozvoljeno da prisustvujemo utakmici koja je za nas sa sarajevskog, veoma često uzavrelog asfalta, više od igre, više od bilo koje druge utakmice, najbitniji dan u cijeloj fudbalskoj sezoni.

Treba li otići po člana komisije?

Da žele reći u Savezu kojem se članu AK pokvario automobil iz istih stopa zaputio bih se u Ljubuški, Banju Luku, Bihać, Travnik, Prozor - Ramu ili Bijeljinu. Dovezao bih lično Mirka Skegru, Slobodana Radulja, Enesa Hasića, Adina Brajića, Stipu Čališa ili Duška Vulovića na sutrašnju sjednicu. Vjerovatno, nisam jedini "fanatik" među pola miliona mojih sugrađana koji bi to isto učinio?! Međutim, da li mu se uopće pokvario automobil?

Dakle, "Apelacionari" će se i sutra (srijeda, 12. maja) u 15 sati pokušati okupiti na mjestu potencijalnog "pogubljenja" sarajevskog fudbalskog praznika, u N/FS BiH. Ukoliko budu imali kvorum želja svakog istinskog navijača naših i njihovih je da ukinu suspenziju FK Sarajevo. Da, derbi bude derbi, pred 30.000 navijača koji ne snose apsolutno nikakvu krivicu zbog nereda uzrokovanih poslije meča "bordo" tima i Širokog Brijega.

Šestorka iz AK trebala bi imati razuma. Mogli bi se smilovati ne samo nad klubovima, ljutim rivalima, već nad građanima ovog napaćenog grada kojima su utakmice Sarajeva i Želje kult, način života.

Tata, sa publikom ili bez nje, razvalit ćemo vas!

I zbog toga, ljudi koji sjede u foteljama AK (ako im se ne pokvari automobil ili slično...) trebaju razumjeti šta je vječiti bh. derbi, te zbog čega bi trebali ublažiti kaznu izrečenu ranije od strane njihovih kolega iz Disciplinska komisije. Teško je razumjeti ukoliko niste Sarajlija, ali bi mogli suosjećati prema svojim sudržavljanima.

Na koncu, ukoliko prihvate žalbu FK Sarajevo i dozvole da našoj najvećoj utakmici prisustvuju gledaoci napravili bi uslugu fudbalu u cjelini. Spriječili bi da u 65-godišnjoj istoriji "bordo" i "plavih" okršaja po prvi put stadion bude sablastan.

U derbijima poslije posljednjeg rata u grada na Miljacki, rijeci koju jedan od mojih prijatelja iz Banje Luke u šali opisa "rijekom u koju ukoliko zagaziš, noge ne pokvasiš ni do članaka", navijači su gotovo svaki put bili najbolji akteri.

Članovi AK, učinite nam uslugu i dozvolite nam da prisustvujemo utakmici "naših" i "njihovih", te da ponovo budemo najbolji, i sa jedne i sa druge strane. Hoću na vječiti derbi!

Tata, utakmica počinje u subotu u 17:30 sati. Sa publikom ili bez nje, razvalit ćemo vas!