sport
0

HK Ilidža 2010. pokrenuo prvi ženski hokejaški tim u BiH

FENA
Ženska hokejaška ekipa koja djeluje u sklopu Hokej kluba Ilidža 2010., na čijem je čelu Kanađanin Bredley Collins, prošle sedmice je odigrala svoj prvi meč.

Collins ističe da je ženska ekipa HK Ilidža otvorena za sve zainteresirane kandidatkinje od osam do 18 godina, te da u muškoj i ženskoj varijanti ovog sporta nema veće razlike u pravilima, osim što u ženskom hokeju napad tijelom nije dozvoljen.

''U muškom hokeju dominira borba i određena grubost, dok je kod žena drugačije. U prvom planu je hokejaško umijeće i tehnika, taktika i brzina. Žene igraju više umom nego snagom, i kod njih je najvažnije umijeće vođenja paka. U hokeju su inače veoma male opasnosti od povreda, jer je osoba koja igra pokrivena praktično od glave do pete'', kaže Collins.

Trenutno u klubu igra osam djevojaka iz Sarajeva, kojima se pridružilo petnaestak Zeničanki koje su do sada igrale hokej u rolama, saopćeno je iz HK Ilidža 2010.

''Pozivamo sve zainteresirane djevojke da nam se pridruže. Nema razloga za strah ili nelagodu, jer je ovo škola hokeja i mi krećemo iz početka. Djevojke ove zime podučava trener iz Kalifornije Jeffrey Rotsko koji je do sada vodio nekoliko ženskih timova u Americi. Treninzi su besplatni, a opremu dobijamo zahvaljujući Udruženju igrača NHL-a, što znači da najveći igrači svijeta kroz svoje udruženje opremu doniraju mladom bh. hokeju'', dodao je Collins.

S obzirom da je ženski hokej veoma mlad sport i da se tek u posljednjem desetljeću počeo intenzivnije razvijati, u HK Ilidža 2010 smatraju da je sada pravi trenutak da i bh. ženski hokej uhvati korak sa svijetom.

Dugoročni cilj ove ekipe je Zimski Europski festival mladih (EYOWF) koji će 2017. godine biti održan u Sarajevu. Treninzi se tokom januara održavaju ponedjeljkom, srijedom, petkom i nedjeljom u ledenom balonu Zetra.