Njemački novinar tvrdi
0

Hitler se rukovao s Owensom

Totalsport
Priča kako je nacistički vođa na Olimpijskim igrama u Berlinu 1936. iz protesta napustio stadion jer nije mogao gledati kako Afroamerikanac Jesse Owens pobjeđuje Nijemce najobičniji je mit, tvrdi njemački novinar Siegfried Mischner.

Štoviše, 83-godišnjak koji je prisustvovao Igrama 1936. tvrdi da se Hitler rukovao s Owensom i da mu je sam američki atletičar 1960. godine pokazao fotografiju koja to potvrđuje. Na upit novinara Daily Maila zašto Owens nikada nije javno potvrdio susret s Hitlerom, Mischner je odgovorio:

  • Vjerojatno je i sam htio produbiti mit, kao i svi mi ostali. Preovladavajuće mišljenje u poslijeratnoj Njemačkoj je bilo da je Hitler ignorirao Owensa. Zato smo i mi novinari odlučili ne izvještavati o fotografiji. Konsenzus je bio da moramo nastaviti prikazivati Hitlera u lošem svjetlu kad se radi o njegovom odnosu s Hitlerom.

Mischner tvrda da nitko nije htio preuzeti odgovornost za prikazivanje čudovišta u pozitivnom kontekstu.

  • Svi su moji kolege mrtvi, Owens je mrtav, i mislim da je sada zadnja prilika da ispravim nepravdu. Ne znam gdje je fotografija sada i postoji li uopće, ali nemam nikakvih razloga za laganje. Samo mislim da je ovo bilo važno izreći - dodao je veteran njemačkog novinarstva.

Owens je 1936. osvojio zlatne medalje na 100, 200 i 4x100 metara te u skoku u dalj, a kasnije je priznao da je u Njemačkoj bio bolje tretiran nego kod kuće. Zanimljivo je da nikad nije bio pozvan u Bijelu kuću, niti je primio čestitku od predsjednika, a nepravdu je tek 1955. ispravio Dwight Eisenhower koji ga je proglasio ambasadorom sporta.