Mediteranske igre
0

Historijski uspjeh bh. sporta u Pescari

FENA
Bosanskohercegovački sportisti na 16. meditranskim igrama u Pescari (MI) osvojili su osam medalja - tri srebrene i pet bronzanih.

U konkurenciji više od 4.000 učesnika iz 23 mediteranske zemlje BiH je u ukupnom poretku osvojenih medalja zauzela 14 mjesto, što je u Olimpijskom komitetu BiH (OK BiH) ocijenjeno kao najveći uspjeh bh. sporta u dosadašnjim nastupima na MI, odnosno na velikim međunarodnim takmičenjima održanim u organizaciji Međunarodnog i Evropskog olimpijskog komiteta.

Predsjednik OK BIH Siniša Kisić danas je na pres-konferenciji izrazio veliko zadovoljstvo na historijskom uspjehu.

" Našim sportistima čestitam na postignutim rezultatima, na srčanosti, borbenosti i duhu zajedništva koji su pokazivali kroz sve vrijeme održavanja Igara. Uvjeren sam da će uz veću brigu društveno političke zajednice sport naći mjesto u našem društvu koji zaslužuje. S tim uvjerenjm želim zahvaliti sportistima na ovim uspjesima i obećati da će OK BiH i dalje biti uz njih i sa njima na svakom velikom sportskom takmičenju", kazao je Kisić.

Uspješan nastup u Pescari zaokružen je sa još nekoliko osvojenih četvrtih mjesta u streljaštvu i dizanju tegova, kao i sa četiri postignuta državna rekorda, tri u plivanju i jedan u dizanju tegova.

Najprijatnije iznenađenje na MI od bh. sportista napravila je 19-godišnja judašica iz Travnika Larisa Cerić, koja je kao juniorka u jakoj seniorskoj konkurenciji osvojila srebreno odličje, dok je bronzani hrvač Kemal Tajić na Igrama osvojio prvu međunarodnu medalju za BiH u ovom borilačkom sportu.

Naš najbolji atletičar - bacač kugle Hamza Alić, nakon što je u ovoj sezoni osvojio zlatne medalje na Balkanskom dvoranskom prvenstvu u Atini i Evropskom timskom kupu u Sarajevu, u Pescari je izborio srebro.

"Sa malo sreće i sa bolje odrađenim tehničkim hicem mogao sam doći do pobjede. Ipak, ponosan sam zbog ovog uspjeha, s obzirom na izuzetno jaku konkurenciju, među kojom je bilo čak osam bacača sa rezultatima preko 20 m ove sezone", istakao je Alić.

Treća osvajačica srebra za BiH - Merima Softić, članica Kluba borilačkih sportova Tuzla Sinbra, naglasila je da su sve bh. medalje u Pescari za njih zlatne, imajući u vidu "kakva je situacija u BiH i kako se naša država odnosi prema svojim sportašima".

Prema riječima člana Predsjeništva OK BiH Izeta Rađe, jednoglasno je donesena odluka da Izvršnom odboru OK BiH bude predloženo da osvajači medalja na MI budu novčano nagrađeni.

BiH na MI je predstavljalo 86 sportista u 14 sportova, dok je bh. delegacija ukupno brojala 128 članova.