sport
0

Henry traži strožu kaznu za Aragonesa

NINA
Napadač londonskog Arsenala i reprezentacije Francuske Thierry Henry smatra da je kazna od 3.000 eura, izrečena selektoru reprezentacije Španije Luisu Aragonesu zbog rasističke uvrede, smiješna, te je pozvao Međunarodni nogometni savez (FIFA) da reagira.

Nogometni savez Španije u utorak je kaznio Aragonesa zato što je u oktobru prošle godine pred TV kamerama, misleći da program ne ide uživo, za Henryja rekao da je "crno govno".

“Kazniti nekoga s 2.000 funti zbog takve izjave apsolutno je smiješno. Mislim da bi se oni koji su izrekli takvu kaznu morali dobro zamisliti. Sada je potpuno jasno da Španjolcima ne smeta rasizam. Uostalom, zar nisu klubovima, čiji navijači iz utakmice u utakmicu vrijeđaju igrače na rasnoj osnovi, izricali smiješne kazne od 600 eura”, rekao je Henry za londonski Sun.

Jedan od najboljih nogometaša svijeta posebno je ogorčen zbog saopćenja Nogometnog saveza Španije u kojem se navodi da Aragones nije prekršio antirasističke propise, nego je samo omalovažavao Henryja.

“Kada to vidite, ne znate hoćete li se smijati ili plakati. Španjolci su, znači, kaznili Aragonesa zato što je postojao veliki pritisak, a ne zato što misle da je on uradio nešto loše. Izgleda da sve države u Europi nisu podjednako spreme za život u 21. stoljeću”, rekao je Henry.

Prema njegovu mišljenju, sada je na potezu FIFA koja bi morala reagirati na tako sramnu odluku Španjolaca. “FIFA tvrdi da vodi svjetski nogomet. Ako je stvarno tako, sada je pravi trenutak da to dokaže. Ta kazna se promijeniti i Španjolcima se mora objasniti da s rasističkim stavovima ne mogu biti dio modernog svijeta”, rekao je Henry.