Iznenađujuće priznanje
15

Henry otkrio za čime najviše žali u karijeri, 24 godine kasnije ipak će ispuniti san

H. H.
Thierry Henry (Foto: EPA-EFE)
Thierry Henry (Foto: EPA-EFE)
Thierry Henry (46) osvojio je gotovo sve u svojoj karijeri. Bivši napadač je sa Francuskom postao svjetski i evropski prvak (1998. i 2000.), a osvojio je i Ligu prvaka sa Barcelonom (2008/09.). Međutim, Francuz do danas žali za jednim takmičenjem i to je prilično iznenađenje.

Francuska nije uspjela da se kvalifikuje za Olimpijske igre 2000. u Sidneyju, a poraženi su od Italije u doigravanju za plasman u finalnu rundu. Bio je to poraz koji Henryja i danas boli.

"Olimpijske igre su jedna od rijetkih stvari koje nisam mogao doživjeti u životu. Moja generacija je imala priliku da učestvuje, ali nismo se kvalificirali, jer nas je eliminisao italijanski tim koji je također imao generaciju sjajnih igrača", kazao je Henry u nedavnom intervju.

Legendarni as je priznao da je to nešto što mu je uvijek stvaralo "knedlu" u grlu.

"Da, nakon toga sam doživio neke sjajne stvari, ali to je ono čega se uvijek sjećam i žalim za tim", rekao je aktuelni selektor mlade reprezentacije Francuske.

Ipak, ove godine će konačno ispuniti san i učestvovati na Olimpijskim igrama. Ne kao igrač na terenu, već kao selektor reprezentacije i to na Igrama u Parizu.

"Nisam znao da ću kasnije voditi reprezentaciju na domaćem terenu i imati priliku da osvojim titulu. Igranje na Olimpijskim igrama je jedna od stvari koja mi je izmicala u životu. Ludo je što sam 24 godine kasnije dobio ovu priliku", priznao je Henry.

Na Ljetnim olimpijskim igrama 2024. u Parizu (od 24. jula do 10. augusta), Francuska će se u grupi sastati sa SAD i Novim Zelandom.