sport
0

Haye: Nokautirat ću Klička za sve svoje navijače

Totalsport
David Haye
David Haye
Britanski bokser David Haye, sada već bivši svjetski prvak u WBA verziji koji se u oktobru službeno povukao u penziju u dobi od 31 godine, potvrdio je kako želi borbu protiv devet godina starijeg Ukrajinca Vitalija Klička.

"Tehnički ispada da sam lagao svojim navijačima o penzionisanju ako se ponovo budem borio. Ali ti isti navijači očito idealno ne bi željeli da završim karijeru porazom. Oni bi željeli da ju okončam nokautom Vladimira ili Vitalija Klička. Siguran sam da će mi oprostiti ako dobijem tu borbu protiv Vitalija i nokautiram ga kao što planiram", rekao je Haye u svom karakteristično bahatom stilu za The Sun.

Nakon što je drugog jula izgubio od Vladimira Klička borbu za objedinjenje naslova svjetskoga teškaškog prvaka po verzijama WBA, WBO, IBF i IBO u Hamburgu, Haye je uporno najavljivao penzionisanje u slučaju da mu mlađi Kličko ne da priliku za revanš, ili njegov stariji brat Vitalij ne pristane na ulazak u ring protiv njega. Sada je ideja o borbi protiv Vitalija pred realizacijom i mogla bi se dogoditi na ljeto sljedeće godine, ukoliko ukrajinski veteran i svjetski prvak prema WBC verziji 18. veljače uspješno odradi borbu protiv izazivača Derecka Chisore.

"Penzionisanje nije bilo nešto što mi je samo tako palo na pamet. Ako pogledate moje prijašnje intervjue uvijek sam govorio da ću se tada penzionisati. Slučajno se to baš dogodilo u trenutku kada je Vitalij želio razgovarati o poslu."

Kada bi se tačno borba između Vitalija i Hayea trebala održati zasad nije poznato, ali Britanac dodaje kako je strpljiv.

"Mogu čekati koliko god treba. On ima 40 godina, a ja sam navršio 31. Ako želi odgađati još pet godina, nemam ništa protiv. Volio bih i uzvrat protiv Vladimira, ali u ovoj fazi ne bi mi ga želio pružiti. Jednom kada pobijedim njegovog brata, siguran sam da će početi stvarati buku. On me pobijedio i sve dotad nema ništa za dokazivati protiv mene."