Veliki podvig Sarajke
401

Hanifa Terzić istrčala više od 174 km za 24 sata: Uživala sam do zadnje minute

D. B.
Hanifa Terzić
Hanifa Terzić
Sarajka Hanifa Terzić je kao reprezentativka BiH nastupila na Svjetskom prvenstvu u ultramaratonu na 24 sata. S njom smo razgovarali o njenom podvigu kojim se upisala u historiju.

Terzić je rođena u Sarajevu, po zanimanju je ekonomistica i analitičarka prodaje, ali i zaljubljenica u trčanje.

"Bavim se sportom od djetinjstva, a trčanje je došlo usput kao dodatna aktivnost. Odlučila sam se posvetiti malo više trčanju nekad krajem 2016. godine i od tad treniram prema planu. Bilo je perioda kad sam zbog drugih obaveza samo održavala formu, a u proteklih godinu dana imam dobar kontinuitet u trčanju i to je rezultiralo popravljanjem ličnih rekorda na svim distancama", izjavila je Terzić za portal Klix.ba.

Njen spektar interesovanja je prilično širok, od fitnessa, preko književnosti pa do ishrane o kojoj izuzetno vodi računa. Utočište od obaveza traži u druženju s porodicom i prijateljima.

"Radila sam kao trenerica fitnessa 12 godina, bio je to dodatni posao. Volim matematiku, književnost, pozorište, vino, kuhanje, a volim i da pišem. Nešto od toga objavimo na najboljem trkačkom sajtu u regionu u rubrici 'Hanine trkolomije', dok nešto ostaje u debeloj arhivi foldera koji zovem 'zauvijek neobjavljeni roman'. Zanima me puno različitih stvari, a najduže mi drže pažnju teme o zdravoj ishrani, sportu i meditaciji. Vegetarijanka sam već 22 godine, skoro pa vegan, jer namirnice životinjskog porijekla konzumiram jako rijetko. Porodica i prijatelji čine moj svijet najljepšim mjestom, čak i kad poslovne obaveze i treninzi izvuku svu energiju", rekla je bh. reprezentativka.

Iako je veoma aktivna i spremna, odluku da se prijavi na utrku nije donijela lako pa su i pripreme trajale veoma kratko. Ipak, za 24 sata je uspjela istrčati 174 kilometra i 974 metra, što je bilo dovoljno za 84. mjesto od ukupno 153 takmičarke. Ostvarila je državni rekord jer je ujedno prva žena iz naše zemlje koja se odlučila na ovakav izazov.

"Čekala sam do zadnjeg časa da donesem odluku za prijavu na utrku. Privlačilo me je, ali sam smatrala da je ipak prerano za ovakvo takmičenje. Međutim, jedan dan sam samo 'prelomila' i odlučila da ipak pokušam. Pripreme su trajale jako kratko, jer sam imala samo osam sedmica između Svjetskog prvenstva na na 50 km u Brašovu i trke u Albiju. Trebalo se u tom vremenu odmoriti od jedne utrke, napraviti treninge i odmoriti od njih pred drugu utrku. Međutim, baza koju sam gradila godinama mi je omogućila da uradim tih nekoliko specifičnih treninga za utrku 24 sata i da ostanem na nogama. Računa se sve. Hiljade kilometara su iza mene, ko zna koliko treninga snage koje radim cijeli život. Bez te baze bi bilo nemoguće spremiti se i za polumaraton u ovako kratkom periodu, kao ni bez pomoći selektora Mirsada Abdakovića koji je uveliko zaslužan za moj rezultat", otkrila je Terzić.

Zadovoljstvo svojim rezultatom ne krije.

"Zadovoljna sam. Moj lični cilj je bio nešto viši od ovoga, ali bih bila zadovoljna i sa 160 kilometara. Ipak je prvi put, čovjek mora biti zadovoljan samo ako ostane na nogama. Uspjela sam puno više od toga da samo ostanem na nogama i sretna sam što sam stvarno uživala u ovoj utrci do zadnje minute", riječi su naše sagovornice.

Tokom napornog izazova je imala fizičkih poteškoća, ali je bila izuzetno motivisana.

"Psihičkih kriza nisam imala, iako sam se toga najviše plašila. Imala sam neke neočekivane fizičke tegobe i kad su konačno prestale, bila sam jako motivisana da se borim do kraja. Šta me je držalo, nemam pojma. Kad čovjek riješi da starta ovakvu utrku, ako već tad nije ludo motivisan da se rastaje sa životom 24 sata, onda ne treba ni ići na start", jasna je bila Hanifa.

Ovaj veliki uspjeh je sada iza nje te već gleda u ono što joj budućnost donosi.

"Imam prilično posložen raspored za iduću godinu. Već od marta imam neke važne utrke, planiram svakako ponovo nastupiti na državnom prvenstvu u maratonu u Cazinu, a jesen će sigurno biti zanimljiva. Nadam se da ću ostati zdrava da sve to uspijem izvesti. Motivirana jesam, jako", završila je Terzić.