sport
15

Hamza Alić se oprašta nakon Olimpijskih igara u Brazilu

Piše: O. T.
Jedan od najboljih atletičara u historiji Bosne i Hercegovine bacač kugle Hamza Alić najavio je kraj karijere nakon nastupa na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru 2016. godine.

"Nakon Ljetnih olimpijskih igara u Rio de Janeiru naredne godine želim časno i pošteno da se oprostim od svoje karijere. Donio sam takvu odluku, ja ću se dobro pripremiti za svoje posljednje veliko takmičenje i očekujem da ću za kaj ostvariti dobar rezultat", kazao je 36-godišnji Srebreničanin.

Zlato na Evropskim igrama u Bakuu proteklog ljeta, srebro sa Mediteranskih igara u Pescari 2009. godine, drugo mjesto na Evropskom dvoranskom prvenstvu 2013. godine u Geteborgu i treće mjesto na Mediteranskim igrama u Almeriji 2005. godine najveći su uspjesi Hamze Alića, a naravno tu spadaju i medalje sa prvenstava Bosne i Hercegovine i Balkana.

"Ove sezone imao sam cilj ispuniti tu normu za Olimpijske igre, te sam uspio i zadovoljan sam ovom sezonom. Ova godina sigurno će biti upisana zlatnim slovima u historiji naše atletike, svi moramo biti ponosni na Amela Tuku, uradio je veliku stvar za atletiku, ali i državu", kazao je Alić čiji je lični rekord u bacanju kugle 21,07 metara koji je ostvario na mitingu u Zenici 2013. godine.

Alić je izabran za najboljeg sportistu Bosne i Hercergovine u 2013. godini, a do sada je jednom nastupio na Olimpijskim igrama i to u Pekingu 2008. godine kada je osvojio 17. mjesto.