sport
14

Hamza Alić, Amel Tuka i Kemal Mešić sutra putuju na EP u Češku

Piše: E. M.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Na dvoranskom prvenstvu Evrope u atletici koje će se održati od 5. do 8. marta u Češkoj, Bosnu i Hercegovinu će predstavljati trojica atletičara i to Hamza Alić, Kemal Mešić i Amel Tuka.

Tim povodom u Gradskoj areni u Zenici danas je održana konferencija za novinare gdje su bh. atletičari Alić i Tuka govorili o svojim očekivanjima na dvoranskom prvenstvu u Češkoj.

Prisutnima se obratio i predsjednik Atletskog saveza Bosne i Hercegovine Suad Kaknjo koji je kazao da je Atletski savez BiH po ekonomskoj snazi mali, ali da ima takmičarski duh i rezultate koji ga čine velikim.

"Poznato je da smo prisutni na svim velikim takmičenjima, od balkanskih, evropskih, svjetskih do olimpijskih. Ovaj put naša tri atletičara učestvuju na Dvoranskom evropskom prvenstvu na koje idemo bez ikakvog pritiska. Ne postavljamo sebi visoko letvicu, ali svakako se nadamo solidnom rezultatu", izjavio je Kaknjo te se zahvalio svima koji su dali podršku za odlazak na ovo takmičenje, ističući federalnog ministra za sport i kulturu Salmira Kaplana i generalnog direktora Elektroprivrede BiH Elvedina Grabovicu.

Bosanskohercegovački bacač kugle Hamza Alić je u svom obraćanju kazao kako nije u najboljoj formi za ovo takmičenje, ali da će dati sve od sebe kako bi napravio dobar rezultat i našu državu predstavio u što boljem izdanju.

"Odličan rezultat sam napravio u Geteborgu, gdje sam napravio historijski rezultat za sebe, svoj grad i svoju zemlju, a sada ću dati sve od sebe da ostvarim što bolji rezultat i nadam se da ću se plasirati u finale", dodao je Alić.

Tuka će svoju prvu trku imati u petak, kada će nastupati u okviru kvalifikacija na 800 metara, a u izjavi za novinare je kazao kako je konkurencija na takmičenju velika te da je svjestan da od njega javnost očekuje dobar rezultat.

"Znam da kolege, ljudi u klubu i savezu očekuju dobar rezultat, a nadam se da ću to i ispuniti. Moje trenutno stanje je dobro, kao i forma u kojoj se nalazim. Dobra stvar je što sam trenirao u ovom zimskom periodu, a što se tiče prvenstva, nikad se ne zna šta se može desiti. Balkanijada na kojoj sam osvojio zlato nije na nivou evropskih takmičenja, ali svakako ću dati svoj maksimum", izjavio je Tuka.

Sekretar ASBiH Mišo Pedalo je kazao kako je Mešić u solidnoj formi te da bi se rezultatom iz ove sezone od 19,80 metara mogao plasirati u finale takmičenja u Pragu.

Ceremonija otvorenja Evropskog prvenstva počinje u četvrtak u 18 sati, a naši atletičari će sutra otputovati u Češku.