sport
4

Hamilton izabran za BBC-jevu sportsku ličnost godine, pratnja mu bio pas

Klix.ba
Vozač Formule 1 Lewis Hamilton i svjetski pobjednik ove kategorije okitio se još jednom titulom jer je proglašen za BBC-jevu sportsku ličnost godine.

Dvadesetdevetogodišnji Mercedesov vozač bio je u užem krugu sa irskim igračem golfa Roryjem Mcllroyjem i atletom Joem Paveyjem.

"Sjedio sam i rekao Rory će osvojiti ovo. Mislio sam da mora biti neko drugi", rekao je Hamilton koji je imao 34 posto glasova.

Hamilton je osvojio 209.920 glasova od 620.932, Mcllroy je osvojio 123.745, a Pavey 99.913 glasova.

"Zahvalio bih se ljudima koji su zvali, zaista nisam to očekivao. Ostao sam bez teksta. Ponosan sam i počastvovan što sam među tako velikim sportskim talentima. Ništa ovo ne bih uspio bez svog nevjerovatnog tima, porodice, oca koji je nekada radio četiri posla kako bi pomogao meni i mom bratu, oni su bili moja inspiracija. Hvala fanovima jer uvijek zajedno pobjeđujemo i gubimo. Osjećam vašu ljubav. Nadam se da ću vas i dalje činiti ponosnima", rekao je Hamilton.

Umjesto u pratnji prelijepe djevojke Nicole Scherzinger, Hamilton je na svečanost došao sa svojim bulldogom, kojeg je okitio zlatnim lancem sa dijamantima.

U kategoriji Prekookeanska sportska ličnost godine pobijedio je Cristiano Ronaldo, a za Mladu sportsku ličnost godine izabrana je Claudia Fragapane. Šesterorostruki osvajač Olimpijskog zlata Chris Hoy dobio je nagradu za doživotno postignuće.

Svečanosti je prisustvovao i princ Harry, koji je uručivao nagrade.