Aikido klub “Sonkei”
0

FOTO+VIDEO / Hadžiabdić: Svi koji žele da treniraju ovaj sport dobro su došli

Piše: Edin Isanović
Aikido je japanska borilačka vještina nastala u prvoj polovini dvadesetog stoljeća. Osnivač aikidoa je Morihei Ueshiba ili O’sensei (veliki učitelj), kako ga aikidoke vole zvati. Još od rane mladosti posvetio se napornom fizičkom treningu i izučavanju borilačkih vještina.
Predsjednik i glavni instruktor “Sonkei” kluba iz Sarajeva Alen Hadžiabdić ističe da aikidoka nastoji da sa što manje snage u potpunosti iskoristi i usmjeri napad, energiju napadača, te aplikacijom odgovarajuće tehnike dovede situaciju pod kontrolu.

“Prilikom izvođenja tehnike nastojimo narušiti centar ravnoteže napadača čime razbijamo njegovu fokusiranu energiju. Također, istovremeno pazimo na naš centar, odnosno stabilan položaj čitavog tijela”, kaže Hadžiabdić za Klix.ba. 

Naglašava da tehnički dio aikidoa čine: tehnike kontrole (katame waza) i tehnike bacanja (nage waza), a uvježbavaju se protiv simboliziranih i stiliziranih napada.

“Od tehnika kontrole, najviše su zastupljene tehnike fiksacije i tehnike poluga, a rijeđe tehnike gušenja”, tvrdi on.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Majstor aikido vještine podvlači da tehnike dijelimo na: tachi waza (tori i uke u stojećem položaju), suwari waza (tori i uke u sjedećem položaju) i hanmihandachi waza (tori sjedi, uke stoji). 

“Tehnike mača i štapa predstavljaju bitan i neizostavan segment u izučavanju aikidoa. Usko su povezane sa tjelesnim tehnikama, jer nam pomažu u boljem shvatanju bazičnih i suštinskih aikido principa, istovremeno dajući tehnikama jednu veću dozu žustrine, energičnosti, dinamike i odlučnosti. Svi oni koji žele da treniaraju ovaj sport dobro su došli”, zaključio je Hadžiabdić.

Za kraj treba istaći da pomenuti klub treninge održava u Zetri, ponedjeljkom u 18:30 sati, četvrtkom u 21:30 sati i petkom u 18:30 sati.