sport
0

FOTO / Guangzhou spreman za početak Azijskih igara

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Veliki sportski događaj, Azijske igre, zvanično će biti otvoren danas na svečanoj ceremoniji u Guangzhouu. Višegodišnjim planiranjem ove manifestacije željela se ojačati dominacija Kine u regiji u oblasti sporta.

Najambicioznija azijska nacija na Igrama će ugostiti 14.000 sportista i zvaničnika iz 45 zemalja, a oni će se boriti za zlato u 42 sportske discipline.

Igre će trajati do 27. novembra, a među favoritima su Kina, Južna Koreja i Japan.

"Nakon šest godina napornog rada zadovoljstvo mi je što mogu najaviti da su pripreme 16. Azijskih igara završene", kazao je zamjenik gradonačelnika Guangzhoua Xu Ruisheng.

Baš kao što je 2008. Peking u organizaciju Olimpijskih igara uložio milijarde dolara, tako je i Guangzhou imao ogromne finansijske izdatke, piše AFP. Kako Guangzhou nije tako glamurozan poput Pekinga i Šangaja, organizatori Azijskih igara se nadaju da će im ovaj sportski događaj pomoći da postanu jedna od poznatih azijskih destinacija.

Foto: AFP
Foto: AFP
U toku priprema mnogo je uloženo u infrastrukturu. Izgrađena je nova željeznička stanica, trgovački centar, metro, stambeni objekti, mostovi i autoputevi. Renovirano je 70 sportskih objekata.

Na sigurnost je uloženo mnogo novca. Angažovano je više od 100.000 policajaca koji će održavati red i mir, zajedno sa više stotina hiljada zaštitara i volontera.

Igre će otvoriti kineski premijer Wen Jiabao. Priredit će jedno od najspektakularnijih otvorenja pred milijardama gledalaca.