Olimpijske igre 2016.
0

Gradovi kandidati Madrid, Tokio, Chicago i Rio

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Predstavnici Madrida, Tokija, Chicaga i Rio de Janeira predali su u četvrtak u sjedištu MOK-a dokumentaciju u vezi sa kandidaturom za organizaciju OI 2016.

Zbog finansijske krize, koja je već pogodila Vancouver i London, domaćine zimskih Olimpijskih igara 2010. i ljetnjih Olimpijskih igara dvije godine kasnije, sva četiri grada poslala su u Lozanu mnogo manje delegacije nego što je do sada bilo uobičajeno. Zvaničnu kandidaturu Chicaga predao je unuk legendarnog Jesseja Owensa, Stuart Owens Rankin.

On je dolazak u Lozanu iskoristio i da posjeti Olimpijski muzej, gdje se fotografisao sa patikama u kojima je njegov djed u Berlinu 1936. osvojio četiri zlatne medalje.

Iz Rija je stigla četvoročlana, iz Madrida tročlana, a iz Tokija dvočlana delegacija. Članovi komisije MOK-a za vrjednovanje kandidatura će od 4. aprila do 8. maja obići sva četiri grada. Nakon toga će podnijeti izvještaj na osnovu kojeg će na Kongresu MOK-a, koji će biti održan 2. oktobra ove godine u Kopenhagenu, biti odlučeno ko će organizovati Olimpijske igre 2016.

Delegacija u kojoj se nalazi 13 ljudi od 4. do 7. aprila boraviće u Chicagu. U Tokiju će biti od 16. do 19. aprila, u Rio de janiru od 29. aprila do 2. maja, a u Madridu od 5. do 8. maja.

Priliku da svim članovima MOK-a predstave svoje kandidature predstavnici sva četiri grada imaće u junu ove godine, a završne prezentacije zakazane su za 1. oktobar u Kopenhagenu.