Dmitrij Kozak
0

Gradnja olimpijskih objekata nije ugrožena

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ruski vicepremijer Dmitrij Kozak izjavio je da će se gradnja objekata za zimsku Olimpijadu 2014. godine u Sočiju odvijati po ranije usvojenom programu, bez obzira na tekuću finansijsku krizu.

Kozak, koji je u vladi premijera Vladimira Putina zadužen za realizaciju programa izgradnje olimpijskih objekata, rekao je da su se vladini stručni timovi već pozabavili smanjenjem troškova realizacije više projekta u Sočiju i okolini tog grada, imajući u vidu i tekući osjetan pad cijena sirovina i građevinskog materijala, javio je u subotu Tanjug.

"Njihovo pojeftinjenje je razlog što bi konačna cijena podizanja nekih olimpijskih objekata trebalo da bude od 15 do 25 posto niža u odnosu na ranije projektovane troškove gradnje", rekao je Kozak.

"Danas ne postoji nikakva bojazan u vezi s realizacijom olimpijskih projekata", dodao je Kozak, uz napomenu da se izgradnja infrastruturnih i drugih objekata do sada odvijala u skladu s ranije usvojenim programom.

Odgovarajući na primedbu ruske Obračunske službe "o nedovoljnoj transparentnosti finansiranja olimpijskih objekata", Kozak je uputio poziv toj državnoj instituciji da "dostavi plan kako bi se cio proces (finansiranja) učinio još transparentnijim".

Ruski vicepremijer je takođe rekao da su u toku završni radovi na izradi informacionog sistema koji će omogućiti da se u realnom vremenu obavlja praćenje i kontrola trošenja svih sredstava namenjenih izgradnji olimpijskih objekata.

Premijer Rusije Vladimir Putin je ranije ove godine obećao da će njegova zemlja u izgradnju objekata za Olimpijadu u Sočiju uložiti više od 12 milijardi dolara.

Neki nezavisni ekonomisti su ocjenili da bi konačni troškovi gradnje olimpijskih objekata u Sočiju mogli znatno da premaše sumu koju je planirala federalna vlada u Moskvi.

Znatan dio troškova izgradnje objekata za Olimpijadu trebalo bi, međutim, da preuzmu ruski privatni biznismeni.

Državna sredstva će se koristiti, prije svega, za razvoj infrastrukture, posebno za rekonstrukciju lokalnog aerodroma u Sočiju i izgradnju novih puteva.

Planirano je da se do 2014. godine izgrade novi tuneli, petlje i zaobilazni put oko Sočija, a bit će u cjelini rekonstruisan federalni auto-put i izgrađena brzinska železnička pruga Moskva-Soči.