sport
35

Godina rekorda i dobrih rezultata: Zlatna godina bosanskohercegovačke atletike

Piše: Nermin Alibašić
Dugi niz godina atletika u Bosni i Hercegovini, kad su u pitanju rezultati i plasmani na velikim takmičenjima, je bila na relativno niskim granama.

Dobre nastupe, nakon Elvira Krehmića billježili su malobrojni, među kojima ističemo Hamzu Alića, Kemala Mešića i Luciu Kimani, koji su nastupe na najvažnijim atletskim takmičenjima, olimpijskim igrama, svjetskim i evropskim prvenstvima, osiguravali ispunjavanje visokih normi.

Njima su se u posljednjih nekoliko godina pridružili Amel Tuka, Mesud Pezer i Dejan Mileusnić. Godina pozitivnog preokreta je svakako 2013. U toj sezoni Hamza Alić je osvojio srebrenu medalju u bacanju kugle na Evropskom dvoranskom prvenstvu, Amel Tuka bronzanu na 800m na Evropskom prvenstvu za mlađe seniore, a Mesud Pezer zlatnu u bacanju kugle na Evropskom juniorskom prvenstvu.

Trend dobrih rezultata, nešto manjeg intenziteta nastavljen je i u 2014. godini u kojoj je Amel Tuka šestim mjestom na Evropskom prvenstvu potvrdio svoj put u svjetsku elitu trkača na 800m.

Ovu godinu, koja će se pamtiti po prvoj medalji osvojenoj na svjetskim prvenstvima u historiji bh. atletike, naši atletičari otvaraju nastupom na Balkanskom prvenstvu u dvorani u Istanbulu.

Nastupilo je sedam naših atletičara (pet muškaraca i dvije djevojke). Najbolji rezultat je ostvario Amel Tuka osvojivši prvo mjesto sa vremenom 1:48,86. Drugi naš najbolji predstavnik je bio Mesud Pezer koji je po prvi put na jednom takmičenju uspio pobijediti svog klupskog i reprezentativnog kolegu i prijatelja i tada najboljeg i najuspješnijeg atletičara u BiH, Hamzu Alića. Pezer je osvjio treće mjesto sa hicem 19,36m.

Naredno veliko takmičenje je bilo Evropsko prvenstvo u dvorani u Pragu na kojem su nastupila naša dva bacača kugle, Mešić i Alić. Alić je ostao bez rezultata zbog tri prestupa, a Mešić je osvojio 20. poziciju sa hicem 19,04m. 

Na Evropskom zimskom bacačkom kupu u portugalskoj Leiri su nastupili Mesud Pezer i Dejan Mileusnić. Pezer je pobijedio u kategoriji mlađih seniora bacivši kuglu 19,44m.

Nakon seniorskih, uslijedila su dva balkanska takmičenja za juniore i mlađe juniore. Dokaz da procvat bosanskohercegovačke atletike neće završiti sa Tukom, Alićem, Mešićem i Mileusnićem su rezultati naših mladih atletičara. 

Juniori: 

Sedmoboj: Nikolija Stanivuković, prvo mjesto - 4747 bodova

400m prepone: Rusmir Malkočević, drugo mjesto - 53,53s

800m: Marko Jovičić, drugo mjesto - 1:51,44

1500m: Bojan Stanišić, treće mjesto - 3:53,99

Mlađi juniori:

2000m stipl: Belmin Mrkanović, prvo mjesto - 6:02,76

800m: Katarina Lemez, treće mjesto - 2:14,29

Disk: Mediha Salkić, treće mjesto - 43,77m

Svoju dobru formu naši atletičari su sa međunarodnih borilišta prenijeli i na domaća. Do kraja je bila neizvijesna borba za titulu ekipnog prvaka BiH. U muškoj konkurenciji dominaciju su nastavili zenički atletičari, a u ženskoj konkurenciji pobjedu su odnijele atletičarke banjalučkog Borca. Drugo mjesto u muškoj konkurenciji je pripalo banjalučkom Borcu, a treće tuzlanskoj Slobodi.

U ženskoj, drugoplasirane su bile atletičarke Glasinca, a trećeplasirane atletičarke tuzlanske Slobode Tehnograd.

Naša atletska reprezentacija je nastupila na 1. Evropskim igrama u Bakuu u sklopu kojih je održano Evropsko timsko atletsko prvenstvo za treću diviziju. Ostvaren je veliki broj najboljih ličnih rezultata, a pali su i državni rekordi i jedna norma za Evropsko prvenstvo. Reprezentacija je završila na šestoj poziciji u ukupnom poretku, a u pojedinačnim plasmanima Amel Tuka (800m – 1:50,16) i Hamza Alić (kugla – 20,26m) su osvojili prvo mjesto.

Muška štafeta 4 x 400 m u čijem sastavu su bili Rusmir Malkočević, Semir Avdić, Borislav Dragoljević i Amel Tuka su osvojili drugo mjesto sa vremenom 3:10,50, s kojim su oborili državni rekord, te Rahima Zukić, koja je u trci na 3000m stipl osvojila drugo mjesto sa vremenom 10:59,76. Treća mjesta su zauzeli: Borislav Dragoljević (400m – 47,89 – državni rekord), Osman Junuzović (3000m stipl – 8:54,55), Mahir Kurtalić (110m prepone – 14,43), Kemal Mešić (disk – 50,26m), Lucija Kimani (5000m – 16:47,13) i Gorana Cvijetić (100m prepone – 14,11).

Nakon osvajanja prvog mjesta u Bakuu, Amel Tuka je nastavio sa pobjedama na mitinzima u Velenju i Madridu sa rezultatima koji su bili bolji od norme za Olimpijske igre – Rio 2016 i na osnovu kojih je dobio poziv da, kao prvi bh. atletičar u istoriji, nastupi na jednom mitingu IAAF Dijamantne lige. Poziv za nastup 17. jula ove godine u Monaku, Amel je više nego opravdao.

Pomeo je konkurenciju i postavio najbolji rezultat ove sezone u svijetu1:42,51, što je četvrti najbolji rezultat u Evropi i jedanaesti u svijetu svih vremena.

Iako plasmanski nije bio uspješan, vrijedi zabilježiti i nastup mladog bacača kugle iz Sarajeva, Jasmina Mujezina na Svjetskom prvenstvu za mlađe juniore održanom u kolumbijskom Kaliju, koji je pravo nastupa na ovom takmičenju ostvario ispunjavanje norme. Naša zemlja imala je predstavnike, opet na osnovu ispunjene norme, i na Evropskom prvenstvo za juniore, održanom u švedskoj Eskilstuni. Nastupili Rusmir Malkočević, Marko Jovičić i Nikolija Stanivuković, a najuspješnijii među njima bio je Malkočević, koji je postavio novi juniorski državni rekord na 400m pr i plasirao se u polufinale.

Početkom avgusta na rasporedu je bile Balkansko prvenstvo za seniore na kojem zbog priprema za Svjetsko prvenstvo nisu nastupili najbolji bh atletičari Tuka, Alić i Mešić. Sa medaljama iz rumunskog Piteštija vratili su se Dejan Mileusnić - koplje (1. mjesto - 74,56m), Dušan Babić - 800m (2. mjesto - 1:50,99) i  Osman Junuzović - 3000m stipl (3. mjesto - 8:50,76).

Na željno iščekivano Svjetsko prvenstvo u Pekingu su otputovali Alić, Tuka i Mešić. Nakon što se Tuka izvanrednim nastupom u kvalifikacijama plasirao u polufinale, iz Pekinga su stigle i manje dobre vijesti. Zbog obnovljene povrede na treningu otkazan je nastup Mešića, a Alić nije uspio da izbori plasman u finale. Radost ljubiteljima atletike i sporta u BiH donio je ponovo Amel Tuka pobjedom u polufinalnoj trci i plasmanom u finale. A onda 25. avgusta u toj finalnoj trci Amel je osvojio treće mjesto i bronzanu medalju i tako ovaj datum upisao zlatnim slovima u historiju bh. atletike i sporta uopšte.

Veliko priznanje za Amelove uspjehe bio je izbor za atletičara mjeseca i njegova Amelove dosadašnje uspjehe, stigla je i nominacija za najboljeg atletičara godineu Evropi. Nažalost, i pored velikog broja glasova fanova, Amel nije uspio ući među tri kandidata za završni izbor. 

Nastupom na Balkanation – 2015, nezvaničnom timskom prvenstvu Balkana, održanom u Velenju, naši atletičari su sezonu priveli kraju. Iako je osvojeno pet plasmana među tri prvoplasirana u disciplinama, to nije bilo dovoljno za bolji plasman naše reprezentacije. Ekipno, naši reprezentativci su zauzeli posljednju poziciju, a u pojedinačnim plasmanima najbolji su bili: Dejan Mileusnić - prvo mjesto, Dušan Babić i Aleksandra Vidović -drugo mjesto, Tanja Marković i Abedin Mujezinović - treće mjesto. 

Do kraja godine preostali su još nastupi najboljih kros trkača na Balkanskom, odnosno Evropskom prvenstvu u krosu. Zavjesu na ovogodišnju sezonu prvenstvenih takmičenja spuštaju naši najmlađi takmičari i kros trkači. Održana su državna prvenstva u krosu, te Evropsko prvenstvo u krosu u Francuskoj, gdje je nastupio Osman Junuzović.

Na Prvenstvu za pionire i cicibane održanom u Sokocu smo se uvjerili da za budućnost bosanskohercegovačke atletike ne trebamo brinuti, a dječaci i djevojčice su to potvrdili nastupom na Ekipnom prvenstvu 18. oktobra u Tuzli.

Kao i obično, posljednje takmičenje iz Kalendara ASBiH je Ekipno prvenstvo u krosu, koje se Prnjavoru. Prvenstvo je održano za sve kategorije, a nastupilo je 16 klubova sa 34 ekipe koje broje ukupno 170 takmičara.

Plasmani:

Dječaci – Sloboda Tehnograd (1), Banja Luka (2), Cross (3); Djevojčice – Banja Luka (1), Vlasenica (2), Sloboda Tehnograd (3); Juniori – Zenica (1), Doboj (2), Prnjavor (3); Juniorke – Prnjavor (1), Prijedor (2), Sloboda Tehnograd (3). Seniori – Banja Luka (1), Vlasenica (2), Krajišnik (3), Seniorke – Banja Luka, Sloboda Tehnograd.

Ukupan plasman u svim kategorijama: Muškarci – Sloboda Tehnograd (1), Banja Luka (2), Vlasenica (3); Djevojke – Prijedor (1), Sloboda Tehnograd (2), Prnjavor (3).

Nakon državnih prvenstava u krosu, nastupila su međunarodna takmičenja na kojima su nastupali naši atletičari. Održano je Balkansko prvenstvo u krosu u Crnoj Gori, te Evropsko prvenstvo u krosu u Francuskoj.

Krunu na najuspješniju atletsku sezonu u poslijeratnom periodu stavila je Lucija Kimani ispunjavanjem norme u maratonu za Olimpijske igre u Riju.

Od atletskih događanja treba pomenuti i održane seminare, a prvi je bio Seminar za atletske trenere, koji se održao 11. oktobra u Zenici, na kojem je, među ostalim predavačima bio i Giovanni Ghidini, trener našeg Amela Tuke. Nakon tog seminara, održani su seminari u Sarajevu, Banja Luci i Zenici, za instruktore programa Dječije atletike koji se provodi u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Priznanja koja je dodijelio Atletski savez BiH za ostvarene rezultate u ovoj sezoni: Amel Tuka - najbolji atletičar Bosne i Hercegovine u kategoriji seniora u 2015. godini, Lucia Kimani - najbolja atletičarka Bosne i Hercegovine u kategoriji seniorki u 2015. godini, Rusmir Malkočević - najbolji atletičar Bosne i Hercegovine u kategoriji juniora u 2015. godini, Nikolija Stanivuković - najbolja atletičarka Bosne i Hercegovine u kategoriji juniorki u 2015. godini, Belmin Mrkanović - najbolji atletičar Bosne i Hercegovine u kategoriji mlađih juniora u 2015. godini, Mediha Salkić - najbolja atletičarka Bosne i Hercegovine u kategoriji mlađih juniorki u 2015. godini, Jasmin Mujić - najbolji atletski trener Bosne i Hercegovine u 2015. godini, Borislav Đurđević - najbolji atletski radnik Bosne i Hercegovine u 2015. godini i Nijaz Kapetanović - specijalno priznanje za doprinos razvoju atletike u BiH

Specijalno priznanje za ostvarene plasmane na međunarodnim takmičenjima u 2015. godini dobili su: Dušan Babić, Tanja Marković, Gorana Cvijetić, Dejan Mileusnić, Marko Jovičić, Mladena Petrušić, Osman Junuzović, Mesud Pezer, Mahir Kurtalić, Bojan Stanišić, Katarina Lemez i Rahima Zukić.

Priznanja za najbolje klubove u 2015. godini dobili su: AK Borac, Banja Luka u konkurenciji žena i AK Zenica u konkurenciji muškaraca.

Dobitnici priznanja Evropske atletske federacije su: Neđo Đurović – za ukupan doprinos razvoju atletike, Radislavka Račić – za žene lidere u atletici i Nebojša Matijević - za izuzetan trenerski rad.

Priznanje za najboljeg atletičara Balkana dobio je Amel Tuka.

Državni rekordi u 2015. godini: Seniorska kategorija: Amel Tuka - IAAF Dijamantna liga u Monaku - 800m - 1:42,51, Štafeta 4x400m (Malkočević Rusmir, Avdić Semir, Dragoljević Borislav, Tuka Amel) - Evropsko timsko prvenstvo treće divizije u Bakuu - 3:10,50, Tanja Marković - Prvenstvo Republike Srpske - dalj - 6,07m.

Juniorska kategorija: Štafeta 4x400m (Bojan Sobat, Bojan Stanišić, Semir Avdić, Rusmir Malkočević) – Balkansko juniorsko prvenstvo u Rumuniji – 3:17,41, Rusmir Malkočević - Evropsko prvenstvo za juniore - 400m prepone - 53,05.