sport
0

Gianni Ghidini, Tukin trener: Amelov život se promijenio nakon Monte Carla

Piše: E. M.
Amel Tuka i Gianni Ghidini (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba) (Foto: E. M./Klix.ba)
Amel Tuka i Gianni Ghidini (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Trener našeg najboljeg atletičara Amela Tuke Gianni Ghidini u četvrtak je sa Amelom došao u Bosnu i Hercegovinu, a u razgovoru za Klix.ba je izjavio kako naredna godina donosi mnogo šansi za nove uspjehe našeg atletičara.

Iako su na sarajevski aerodrom sletjeli oko 13 sati, tri sata poslije na putu ka zeničkom izletištu Ghidini je trenirao našeg najboljeg atletičara i to prije manifestacije Izbora sportiste godine 2016. godine. U razgovoru za naš portal Ghidini je istakao kako su lošiji rezultati Amela Tuke bili prouzrokovani opterećenošću tijela.

"Amel je u godini kada je napravio najbolje rezultate, trčao trke u kojima je brzina igrala presudnu ulogu, dok je na Olimpijskim igrama bilo drugačije. To nisu bile trke u kojima je bila bitna brzina, već taktika, na koji način će se istrčati, i to je bilo presudno. Ni rezultati drugih atletičara nisu bili odlični, tako da nas ne treba čuditi što Amel nije trčao 1:42.51", kazao je Ghidini.

On je istakao da je kondicija i izdržljivost našeg atletičara na zavidnom nivou, ali da je najveći problem takmičenja taj što ima veoma malo vremena da odmori mišiće nakon taktičkih trka i pripremi se za brže. Isto tako, dodao je da se Amelov život promijenio poslije Monte Carla.

"Amelov život se promijenio nakon nastupa u Monte Carlu. On je do tada bio nepoznat društvu i obični atletičar. Javnost, sponzori, Zenica, Sarajevo, mediji, Mercedes, sve je to došlo nakon rezultata koji je probudio bh. naciju i to nije mogao izbjeći. Sada je bitno da on krene sa svojim životom, ovakvim kakav jeste i to sa početne tačke, uz treninge i nove ciljeve", dodao je Ghidini u razgovoru za Klix.ba.

Narednih mjeseci našeg atletičara očekuju treninzi, a zatim mitinzi i Evropsko atletsko prvenstvo u zatvorenom, Balkansko takmičenje i Svjetsko atletsko prvensvo koje će biti održano u Londonu. "Ghidini timu" pridružio se i mladi Zeničanin Abedin Mujezinović koji, prema riječima talijanskog stručnjaka, ima potencijala da napreduje.

"Abe je za samo godinu dana napredovao za tri sekunde i sada mijenjamo način treniranja. Brzina i snaga je uredu, ali još stvari trebamo usavršiti kako bi dosegao svoju savršenu formu i iskoristio svoje sposobnosti maksimalno", dodao je Ghidini.

Ovaj stručnjak koji je trenirao i osvajača olimpijske medalje Wilfreda Bungeija ističe kako je bitno postaviti nove standarde trčanja.

"Bitno je da se standardi podignu na 1:43, jer bi onda atletičari trčali 1:42, pa ako bi bili 1:42, oni bi sigurno trčali i 1:41... Međutim, sve je u glavi i srcu. Svaki atletičar mora imati san kako bi napredovao i postavljao sebi ciljeve u pravom životu. Uz san bitna je i forma, zdravlje, želja, podrška okoline, trenera i sve to zajedno daje rezultat. Međutim, ako nema samo jednog elementa, neće to biti to", zaključio je Ghidini u razgovoru za naš portal.