sport
0

Gavin McClurg prešao je paraglajderom 386 km i oborio svjetski rekord

Klix.ba
Gavin McClurg (41) paraglajderom je prešao 386 kilometara, pri brzinama višim od 50 km/h i na visini iznad pet kilometara. Let preko jednog od najvećih planinskih lanaca na američkom zapadu trajao je sedam i po sati.

McClurg je poletio sa planine Bald u Idahu, a sletio je na rubu kanjona Ferry Lake u Montani. U letu za obaranje svjetskog rekorda pridružila mu se supruga Jody Macdonald, paraglajderka i fotografkinja, kako bi zabilježila svaki trenutak njegovog leta. Jody je ta koja je svog supruga naučila osnovama paraglajdinga.

Raniji rekorderi bili su Jon Hunt i Nick Greece, koji su prošle godine preletjeli 328 kilometara.

"Volim paraglajding, adrenalin, opasnost, udaljenost i slobodu. Svaki put kada letim ne mogu da vjerujem da to radim. To je daleko najnapetiji i najviše zadovoljavajući sport kojim sam se ikada bavio. Ove godine sam letio u Meksiku, Kolumbiji i Alpama, a zatim smo prešli u Sun Valley, jer je to, po meni, najbolja planina za paraglajding na planeti. Nikada nisam posebno pokušavao da oborim rekord, uvijek sam samo pokušavao da letim što dalje mogu i to po izazovnim i zanimljivim rutama", kaže McClurg i dodaje kako je paraglajding prilično nepopularan na američkom zapadu u odnosu na Evropu, gdje su mogućnosti doslovno neograničene.

Prilikom ovog leta morao je da nosi i hranu i vodu, budući da je postojala mogućnost da sleti daleko od bilo kakvog naselja ili puta.

McClurg i njegova supruga letjeli su širom svijeta, uključujući lokacije poput Himalaja, Maroka, Namibije i Mozambika.