sport
7

Franck Ribery: Bayern i ove sezone može osvojiti sve trofeje

Anadolija
Novinar Bakir Tiro , Franck Ribery i novinar Miloš Antić
Novinar Bakir Tiro , Franck Ribery i novinar Miloš Antić
"Kada sam počinjao da igram fudbal, sanjao sam o ovakvim nagradama, to jeste da ću jednog dana biti najbolji u Evropi. Kada sam igrao u mlađim selekcijama, uvijek su mi igrači sa ovakvim trofejima bili idoli. Radio sam naporno i velika mi je čast što sam podigao trofej za najboljeg UEFA igrača, u kojem ću tek u narednim danima uživati", istakao je Franck Ribery, najbolji fudbaler u Evropi u sezoni 2012/13.

Na specijalnoj konferenciji za medije u Monacu, kojoj su mogli prisustvovati samo odabrani, odnosno 53 urednika i novinara člana UEFA žirija Izbora najboljeg fudbalera u Evropi u sezoni 2012/13, Ribery je rekao kako trofej poklanja svojoj porodici, saigračima iz Bayerna i francuske reprezentacije, ali i "strasnim navijačima bavarskog kluba".

"Zahvalio bih se vama uglednim novinarima iz cijele Evrope, što ste prepoznali da sam igrao dobro i nagradili me. Zaista, hvala vam, jer kada znate da ste prvi u ovakvoj, konkurenciji Messija i Ronalda, onda je posebna, velika čast podiči ovaj trofej", kazao je Ribery.

On je sa Bayenom u prošloj sezoni osvojio sve, Ligu šampiona, Kup Njemačke i Bundesligu te je (ne)očekivano uvjerljivo slavio i u Izboru za najboljeg fudbalera UEFA.

"Super sezona za Bayern. Godinu dana ranije nismo imali sreće, poraženi smo na domaćem terenu u finalu Lige prvaka od Chelseaja, ali to nas nije pokolebalo. Naprotiv, ojačalo nas je. Zahvaljujući konstantnom i predanom radu došli su i naši rezultati", pričao je Ribery sinoć u Monacu, javlja novinar agencije Anadolija.

Ipak, i pored brojnih priznanja Ribery u narednoj sezoni želi još više napredovati.

"Želim da postižem više golova. Trener Pep Guardiola mi govori stalno da mogu to da uradim, pa i da asistiram još više saigračima. Spremam se da budem još bolji, ali ne za lične već ekipne pothvate. Uvijek ću biti timski igrač, drugačije u fudbalu ne može, a i ja sam jednostavno takav", govorio je Ribery.

Francuski as pohvalio je rad Guardiole od kako je došao ljetos za trenera šampiona Evrope i Njemačke.

"Došao je sa mnogo energije i ideja. Treba nam malo vremena da shvatimo šta sve želi od nas, ali i da se prilagodimo na njegov sistem rada. Rezultati ne dolaze preko noći, to najbolje znamo mi iz Bayerna. Guardiola je miran, potpuno predan svom poslu. Razgovara konstantno sa svim igračima što mi se veoma sviđa. Treba nam zajedno vremena, no to će na kraju ispasti dobro. Želim mu da bude onoliko uspješan, kao što je bio u Barceloni", kaže Ribery.

Najbolji na svijetu

Najbolji fudbaler u Evropi misli da Bayern može ove sezone ponovo osvojiti Ligu prvaka, to jeste da dva puta zaredom bude najbolji u najjačem klupskom takmičenju svijeta.

"Naravno da ćemo pokušati sve da ponovimo, odnosno da osvojimo opet sve trofeje kao i u prošloj sezoni. Bit će pakleno teško. Novi trener, nove ideje, kako rekoh treba nam vremena. Međutim, motiva nam ne nedostaje. Ako smo pravi tim, a mislim da jesmo, onda ćemo da uspijemo i u ovoj sezoni", smatra Ribery.

Prema njegovim riječima, Bayern je i prije posljednje sezone, a ''pogotovu poslije zadnjih trofeja bio i ostao jedan od najvećih klubova na svijetu''.

"U Upravi kluba Uli Hoeness i Karl-Heinz Rummenigge rade odličan posao. Imamo navijače koji su fantastični i stalno nas prate. Klub je vrhunski, kao i infrastruktura, te samo u takvom okruženju, gdje se svi trude i maksimalno se radi mogu da se postižu najveći uspjesi", rekao je francuski internacionalac.

Inače, koliko je Riberyju stalo do nagrade najboljeg fudbalera UEFA u sezoni 2012/13 govori i podatak da je dan uoči utakmice Super kupa UEFA u Pragu došao u Monaco na Izbor, što se ne može reći za Cristiana Ronalda, koji se, nakon što u dvije prethodne sezone nije dobio trofej, nije ni pojavio na sinoćnjoj svečanoj ceremoniji.

Kako je istakao Ribery, a prenosi agencija Anadolija, nada se da će „sa Beyrnom večeras u Pragu savladati Chelsea, aktuelnog osvajača Evropske lige, te na odličan način otvoriti sezonu na internacionalnoj sceni“.