Novosti iz Saubera
2

Žena prvi put na čelu tima Formule 1

Klix.ba
Monisha Kaltenborn (Foto: AFP)
Monisha Kaltenborn (Foto: AFP)
Monisha Kaltenborn je imenovana lidericom tima Saubera, čime je ovaj tim, koji se takmiči u Formuli 1 ušao u historiju kao prvi koji na svom čelu ima ženu.

Kaltenborn je od osnivača tima Petera Saubera preuzela funkciju nakon što je ovaj 69-godišnjak odlučio da se povuče iz svakodnevnog vođenja ekipe. Tim će nastaviti voditi kao predsjednik Odbora direktora svih kompanija Sauber Grupe i ostati odgovoran za njihove strateške ciljeve.

"Još davno smo odlučili da će me Monisha naslijediti, ali nismo precizirali datum", kazao je u izjavi Sauber, jedno od najvećih imena Formule 1.

"Sada je za oboje dobar period tako da je pravi trenutak da preuzme palicu. Mnogo je utrka kojima nisam mogao prisustvovati, a posljednja je Grand Prix u Japanu, gdje je tim imao odličan nastup", dodao je Sauber koji ne sumnja da Kaltenborn ima potrebne vještine kako bi bila sjajan vođa.

Ona ima 41 godinu, Australka je indijskih korijena, a kompaniji se pridružila 2000. Za deset godina napredovala je do mjesta izvršne direktorice Sauber Motorsport AG. Krajem 2011. Peter Sauber je prebacio trećinu dionica kompanije na njeno ime.

"Svjesna sam odgovornosti koju imam u timu", kazala je Kaltenborn. "Peter Sauber je osnovao ovaj tim prije više od 40 godina".

Monisha Kaltenborn će svoj debi imati u nedjelju na Velikoj nagradi Koreje.