Mjere i dalje na snazi
5

Zbog koronavirusa će i utrka Formule 1 u Francuskoj biti odgođena

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Utrka za Veliku nagradu Francuske najvjerovatnije će biti odgođena, a razlog je kriza izazvana pandemijom smrtonosnog koronavirusa.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je u televizijskom obraćanju naciji rekao da će se restrikcije zadržati do sredine jula. Utrka Formule 1 za Veliku nagradu Francuske, koja se traba voziti na stazi Paul Ricard u blizini Marseillea 28. juna, vjerovatno će biti otkazana. Zasad nema zvanične potvrde iz organizacije najbržeg cirkusa na svijetu.

Macron je rekao da će Francuska produžiti karantin do 11 maja nakon čega će biti postepeno otvarani vrtići, osnovne i srednje škole, dok će barovi, restorani i kina ostati zatvoreni. Ljetnih festivala neće biti prije sredine jula. To znači da je nemoguće održati utrku Formule 1 koja je prošle godine privukla 135.000 ljudi pa će stoga utrka u Francuskoj najvjerovatnije postati deseta koja je otkazana ove godine.

F1 razmatra sve opcije za ovu sezonu, postoji mogućnost i da se neke utrke održe bez publike, a direktor takmičenja Ross Brawn je katao da bi se sezona mogla održati čak iako počne u oktobru jer bi bila produžena na januar naredne godine. Očekivano, organizacija se suočava s ozbiljnim nedostatkom novca. Dosad je definitivno otkazana samo jedna utrka, a to je ona u Monaku, jer se nije mogao naći alternativni slot, objavio je BBC.

F1 timovi zasad ne rade, a mnogi uposlenici su na prisilnom odsustvu zbog nedostatka posla.