Fokus na sljedećoj sezoni
10

Wolff branio Hamiltona nakon "poraza" od Russella: Nije važno, nisu se borili za titulu

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Sezona Formule 1 završena je nedjeljnom utrkom u Abu Dhabiju, a vozač Mercedesa Lewis Hamilton je ostao bez pobjede prvi put u karijeri te je lošije plasiran od timskog kolege Georgea Russella.

Hamilton je zbog kvara na bolidu ranije završio utrku na Yas Marini, za razliku od Russella nema pobjedu u sezoni, a također je ispod njega u ukupnom poretku vozača.

Bivši šampion je zauzeo 6. mjesto u ukupnom poretku s 240 bodova, dok je Russell u svojoj prvoj sezoni u Mercedesu stigao do 4. mjesta s 275 bodova. On je uspio upisati i jednu pobjedu tako što je trijumfovao u Brazilu.

Ipak, šef Mercedesa Toto Wolff je branio Hamiltona uprkos porazu od mlađeg kolege.

"To nije važno, nisu se takmičili za titulu. Također, nisu se borili ni za pobjedu osim u Brazilu. Broj pobjeda ne znači mnogo, važno je pomoći u pripremi za sljedeću sezonu. Sada imamo dobre temelje", rekao je Wolff.

Hamilton je priznao da je imao frustrirajuću sezonu.

"Ova sezona nije bila dobra, vjerovatno je među tri najgore u mojoj karijeri. No, tim je ostao ujedinjen, ima i pozitivnih stvari. Bilo bi lijepo da sam pobijedio, no jedna pobjeda nije dovoljna. Kada smo ove godine došli do petog mjesta, to je bilo kao pobjeda. Kad smo bili četvrti, također smo se osjećali kao da smo pobijedili. Isto je i s prvim podijumom te drugim mjestom. Osjećali smo da smo nešto postigli", kazao je Hamilton.

Naredna sezona Formule 1 počinje u martu.