Formula 1
0

Williams: Patrick Head napušta Formulu 1

Totalsport
Patrick Head
Patrick Head
Jedna od ključnih i najdugovječnijh figura u ekipi Williamsa napušta svoje mjesto direktora inženjeringa i prelazi u dio Williamsa koji se bavi sve popularnijim hibridnim vozilima.

Šezdesetpetogodišnji Head u timu Williamsa je od njegovog osnivanja 1977. godine, a njegova odluka se temelji na restrukturiranju kompanije te na vrlo lošim rezultatima u Svjetskom prvenstvu Formule 1 u kojoj je Williams-Cosworth ove godine osvojio mizernih pet bodova:

"Ovo nije penzionisanje u pravom smislu riječi, ali više neću biti u dijelu Williamsa koji je zadužen za program Formule 1. Radiću u Williams Hybrid Poweru, što na prvi pogled izgleda bezveze, ali taj dio kompanije razvija vrlo visokotehnološke projekte, a konkretno se radi o autobusima i Intercity vozovima te na tome kompanija temelji svoju komercijalnu stranu", izjavio je Head.

Head je priznao da mu je pomalo žao što je donio takvu odluku, ali da je tako odlučio i zbog jako loše sezone u Formuli 1. Naime, Williams se sa samo pet osvojenih bodova smjestio na deveto mjesto u poretku konstruktora što je čak 36 manje od osmoplasirane Scuderie Toro Rosso:

"Nisam imao namjeru završiti svoj posao u Formuli 1 na kraju ove sezone. Ali kada sam pogledao kako mogu pomoći ekipi došao sam do zaključka da me ne zadovoljava takav posao. Mislim da ekipa koja je ostala u Formuli 1 ima mogućnosti i snage podići rezultate na jedan viši nivo. Ali pošto smo u dužem razdoblju padali na mjesto na kojem se nalazimo sada mislim da se to neće dogoditi kroz jednu sezonu", završio je Patrick Head.