VN Malezije, kvalifikacije
0

Webber prvi, debakl Ferrarija i McLarena

Totalsport
Mark Webber (Foto: Reuters)
Mark Webber (Foto: Reuters)
Jaka kiša bila je u glavnoj ulozi u subotnjim kvalifikacijama za Veliku nagradu Malezije, treću utrku sezone u Formuli 1. U takvim se uvjetima najbolje snašao Red Bullov vozač Mark Webber.

Australac je tako, nakon lanjske Velike nagrade Njemačke, drugi put u karijeri došao do “pole positiona”, a Red Bull će i u trećoj utrci ove sezone krenuti s prvog startnog mjesta.

U Bahrainu i Australiji je najbolja vremena kvalifikacija postavljao Sebastian Vettel, no u utrkama je imao velikih problema s bolidom. Nedjelja će pokazati hoće li Webber imati više sreće.

Stalni su pljuskovi donijeli potpuni debakl McLarena i Ferrarija čiji će vozači u nedjelju krenuti u utrku s pozicija koje su obično rezervisane za neke druge ekipe. Ferrarijevi Fernando Alonso i Felipe Massa, te McLarenov Lewis Hamilton nisu u prvu kvalifikacijsku rundu krenuli kad su vremenske prilike bile još koliko-toliko povoljne, a po jakoj kiši nisu uspjeli doći do jednog od prvih 17 mjesta koja su vodila dalje. Alonso će tako startati 19., Hamilton 20., a Massa 21.

Tek nešto bolje je prošao aktuelni svjetski prvak Jenson Button. Britanac je u prvoj rundi izletio sa staze i zakopao se u šljunak, ali je dotad već imao dovoljno dobro vrijeme za drugu kvalifikacijsku seriju. No, u nju nije mogao startati, tako da će u nedjeljnu utrku u Sepangu krenuti sa 17. mjesta.

Webber je treću rundu kvalifikacija, koja je u jednom trenutku zbog jake kiše bila i prekinuta, odradio impresivno. Krug je prošao za minutu i 49.327 sekundi, bio je više od sekunde brži od drugoplasiranog Nijemaca Nice Rosberga u Mercedesu. I sljedeća su tri mjesta rezervirana za Nijemce, ali među njima nema sedmerostrukog svjetskog prvaka Michaela Schumachera. Treći je Sebastian Vettel, a iza njega su se poredali Adrian Sutil u Force Indiji i Nico Hülkenberg u Williamsu.

Slijede Robert Kubica u Renaultu, Rubens Barrichello u Wiliamsu, te tek na osmom mjestu Schumacher u Mercedesu.

VN Malezije, kvalifikacije:

  1. Mark Webber (Aus / RBR-Renault) 1:49.327
  2. Nico Rosberg (Njem / Mercedes GP) 1:50.673
  3. Sebastian Vettel (Njem / RBR-Renault) 1:50.789
  4. Adrian Sutil (Njem / Force India) 1:50.914
  5. Nico Hülkenberg (Njem / Williams-Cosworth) 1:51.001
  6. Robert Kubica (Polj / Renault) 1:51.051
  7. Rubens Barrichello (Bra / Williams-Cosworth) 1:51.511
  8. Michael Schumacher (Njem / Mercedes GP) 1:51.717
  9. Kamui Kobayashi (Jpn / BMW-Sauber) 1:51.767
  1. Vitantonio Liuzzi (Ita / Force India) 1:52.254 ...