Formula 1
1

VN Mađarske: Prva Hamiltonova pobjeda za Mercedes

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
Britanski vozač Lewis Hamilton četvrti je put u karijeri pobijedio na Velikoj nagradi Mađarske na stazi Hungaroring. Prva mu je to pobjeda u bolidu Mercedesa i 22. ukupno u karijeri.

Hamilton je u desetu utrku sezone Svjetskog prvenstva startao s pole-positiona, a njegova pobjeda praktično ni u jednom trenutku nije dolazila u pitanje. Po velikoj vrućini zraka i asfalta bio je izrazito dominantan i suparnicima je prepustio tek borbu za drugo mjesto. S četiri pobjede na Hungaroringu Hamilton se izjednačio na prvom mjestu s Michaelom Schumacherom.

Lewis Hamilton (Foto: AFP)
Lewis Hamilton (Foto: AFP)
Drugo je mjesto iznenađujuće osvojio Kimi Räikkönen (Lotus) koji je startao sa šeste pozicije, ali je jednom manje išao u boks od svih ostalih što mu se na koncu isplatilo. Treći je bio trostruki svjetski prvak Sebastian Vettel koji je tokom većeg dijela utrke držao drugo mjesto, ali u završnici nije uspio slomiti žilavog Räikkönena. Vettelov timski kolega Mark Webber, koji je startao s desete pozicije, na kraju je bio četvrti, ispred Ferrarijevog aduta Fernanda Alonsa.

Bodove su osvajali i Romain Grosjean (Lotus), koji bi možda bio i bolji da nije morao odrađivati kaznu prolaska kroz boks, pa Jenson Button (McLaren), Felipe Massa (Ferrari), Sergio Perez (McLaren) i Pastor Maldonado (Williams).

Ovakvim raspletom Vettel je, dakako, ostao na prvom mjestu u ukupnom poretku (172 boda), ali je drugi sada Räikkönen (134) koji je prestigao Alonsa (133).

VN Mađarske, rezultati:

  1. Lewis Hamilton (Mercedes)
  1. Kimi Räikkönen (Lotus-Renault) +10,9
  2. Sebastian Vettel (Red Bull-Renault) +12,4
  3. Mark Webber (Red Bull-Renault) +18
  4. Fernando Alonso (Ferrari) +31,4
  5. Sebastian Grosjean (Lotus-Renault) +32,2
  6. Jenson Button (McLaren-Mercedes) +53,8
  7. Felipe Massa (Ferrari) +56,4
  8. Sergio Perez (McLaren-Mercedes) + 1 krug
  9. Pastor Maldonado (Williams-Renault) + 1 krug

Poredak vozača:

  1. Vettel 172
  2. Räikkönen 136
  3. Alonso 133
  4. Hamilton 122
  5. Webber 105...

Poredak konstruktora:

  1. Red Bull-Renault 277
  2. Mercedes 206
  1. Ferrari 194...