Formula 1
0

VN Bahreina: Rosbergu iznenađujući pole-position

Totalsport
Nico Rosberg (Foto: AFP)
Nico Rosberg (Foto: AFP)
Njemački vozač Mercedesa Nico Rosberg iznenađujuće je osvojio svoj drugi pole-position u karijeri uoči četvrte ovoesezonske utrke Svjetskog prvenstva Formule 1, Velike nagrade Bahreina.

Iako Mercedesi nisu izgledali najbrže tokom treninga na stazi u Sakhiru, na početku treće kvalifikacijske runde Rosberg je odvezao krug u vremenu 1:32.330 koji niko nije uspio nadmašiti.

Najviše mu se približio sunarodnjak i trostruki uzastopni svjetski prvak Sebastian Vettel sa 254 hiljadinke zaostatka. Treće najbrže vrijeme odvezao je Fernando Alonso u Ferrariju sa 337 hiljadinski zaostatka, a četvrto Rosbergov timski kolega Lewis Hamilton, koji će zbog promjene mjenjača krenuti tek deveti.

Australac Mark Webber ostvario je peto najbolje vrijeme, ali će zbog kazne od tri mjesta (zbog sudara s Jean-Ericom Verneom iz Kine) krenuti osmi. Ferrarijev drugi vozač Felipe Massa je na tvrdim gumama odvezao šesto najbrže vrijeme, a iza njega su se poredale dvije Force Indije Paula di Reste i Adriana Sutila.

Iznenađujuće je Finac Kimi Räikkönen u Lotusu zauzeo tek deveto mjesto, dok Top 10 zatvara McLarenov Jenson Button koji u posljednjoj kvalifikacijskoj rundi nije ni izlazio na stazu.

Nedjeljna utrka na rasporedu je u 14 sati. 

Velika nagrada Bahreina, službeni kvalifikacijski trening, rezultati:

  1. Nico Rosberg (Mercedes) 1m32.330s
  2. Sebastian Vettel (Red Bull-Renault) + 0.254s
  3. Fernando Alonso (Ferrari) + 0.337s
  4. Lewis Hamilton (Mercedes) + 0.432s
  5. Mark Webber (Red Bull-Renault) + 0.748s
  6. Felipe Massa (Ferrari) + 0.877s
  7. Paul di Resta (Force India-Mercedes) + 0.905s
  8. Adrian Sutil (Force India-Mercedes) + 0.916s
  9. Kimi Räikkönen (Lotus-Renault) + 0.997s
  10. Jenson Button (McLaren-Mercedes) bez vremena ...