Prelazi u Aston Martin
8

Vettel o neuspjehu u Ferrariju: Neke bitke nisam trebao voditi

D. B.
Sebastian Vettel (Foto: EPA-EFE)
Sebastian Vettel (Foto: EPA-EFE)
Njemački vozač Formule 1 Sebastan Vettel govorio je u podcastu "Beyond The Grid" o svojoj neuspješnoj epizodi u Ferrariju, kao i o odluci da se 2021. godine priključi Aston Martinovom projektu.

Vettel je bio predmet debate većim dijelom sezone zahvaljujući ponajviše Ferrariju koji je u maju odlučio da ne produži njegov ugovor. Ekipa Scuderia Ferrari trenutno nije konkurentna, a uprkos tome što ima četverostrukog prvaka svijeta, sezonu će završiti bez titule.

Vettel tvrdi da ne žali zbog napuštanja Red Bulla kako bi slijedio svoj san i vozio za Ferrari, ali je priznao da je bio neuspješan jer je za cilj postavio osvajanje titule.

"Postoje stvari koje sam trebao uraditi bolje, stvari koje sam trebao vidjeti ranije, kao i borbe koje nisam trebao voditi. No, onda pomislim da me sve što se dogodilo dovelo ovdje gdje sam sada. Generalno ne govorim o stvarima na stazi, gubitka bolida u Hockenheimu 2018. godine, polumokrim, polusuhim uvjetima, mnogim ljudima koji su to isticali kao najlošiju stvar. Ne govorim o takvim stvarima, više govorim o onome što se sada događa. Ako kažem pošteno, onda je ovo neuspjeh. Postoje li razlozi? Vjerovatno da. Ali, ja ih ne koristim kao izgovore", izjavio je Vettel.

On je 2017. i 2018. godine imao priliku da osvoji titulu ispred Hamiltona, ali je vodio bitke koje "možda nisu bile vrijedne toga".

"Dio svega je i moj karakter. Mislim da sam bio u pravu u nekim od tih borbi i bitki. No, mislim da tako postajete zreliji i učite", dodao je njemački vozač.

Nakon niza špekulacija, Vettel je u septembru potvrdio da će zamijeniti Sergija Pereza u Racing Pointu, timu koji će se naredne sezone zvati Aston Martin.

Vettel je priznao da ga je uvjerio vlasnik tima Lawrence Stroll, kao i sam rast ekipe.

"Bilo je mnogo faktora, uključujući poziciju tima sada, performansi, gdje može biti u budućnosti, kakavm u je potencijal i slično. Ključan je mentalni sklop i volja da zaista uradimo nešto dobro zajedno. Zvuči kao zabavan projekt i nešto čega želim biti dio", kazao je Vettel.

On vjeruje da ga očekuje drugačije iskustvo u odnosu na Ferrari.

"Racing Point je drugačiji od Ferrarija s obzirom na to gdje se nalazi danas i činjenicu da će Aston Martin u budućnosti rati. Mnogo će se stvari događati prvi put, a ja vjerujem da je to nevjerovatan izazov za cijeli tim. Nadam se da ću dati veliki doprinos i napraviti dobre stvari u bolidu i izvan njega", završio je Vettel.

U Racing Pointu se nadaju da će se Vettel vratiti u formu kada se oslobodi pritiska koji ima u Ferrariju.