Velika nagrada Brazila
127

Vettel nakon drame do trećeg naslova svjetskog prvaka

Totalsport
Iako je užasno startao, a potom se već u prvom krugu sudario s Brunom Sennom i oštetio bolid, Nijemac Sebastian Vettel (Red Bull) je osvojio treći uzastopni naslov svjetskog prvaka u Formuli 1.

Na iznimno sadržajnoj Velikoj nagradi Brazila u Sao Paulu Vettel je osvojio šesto mjesto i sačuvao prednost pred Ferrarijevim Fernandom Alonsom koji je posljednju utrku sezone završio na drugom mjestu. Nije mu to, međutim, bilo dovoljno da prestigne Vettela, zaostao je u konačnici za samo tri boda (281-278).

Kiša je više puta počinjala i prestajala padati i time je kreirala pravu dramu na Interlagosu. Vettel je bio četvrti na startu, ali je loše krenuo i odmah pao na sedmo mjesto, a potom se sudario sa Sennom. Oštećenje na bolidu je bilo takvo da se nije moglo popraviti, pa je Nijemac nastavio voziti iako je pao na 22. mjesto. Istodobno je Alonso već u drugom krugu došao na treće mjesto (startao sa sedmog) i u tim je trenucima sve bilo na njegovoj strani iako je u utrku krenuo s 13 bodova minusa u odnosu na Vettela.

Red Bullov adut je, međutim, po mokroj stazi briljirao i već je u desetom krugu bio šesti, a Alonso je u međuvremenu nakratko izletio i pao na četvrto mjesto. U 19. i 20. krugu su lovci na naslov stavili gume za suho, a u 23. krugu je novo uzbuđenje donijelo sigurnosno vozilo koje je ušlo na stazu kako bi se počistili razni dijelovi otpali s bolida. U nastavku utrke Alonso je držao četvrto mjesto, a Vettel je pao na sedmo, ali i to mu je donosilo naslov.

No, u borbi za prvo mjesto u 55. krugu su se sudarili Nico Hülkenberg (Force India) i Lewis Hamilton koji je odustajanjem okončao karijeru u McLarenu. Hülkenberg je morao odraditi kaznu prolaska kroz boks, a Felipe Massa (Ferrari) je, dakako, propustio ekipnog kolegu i Alonso se u 62. krugu našao na drugom mjestu iza Jensona Buttona (McLaren). Međutim, Vettel, koji je imao manjih problema u boksu prilikom novog prelaska na “intermedije”, držao je šesto mjesto, a time i naslov. Alonsu su jedine nade bile da odustanu Button ili sam Vettel, ali to se nije dogodilo. U zadnjem krugu je zbog udaranja Paula di Reste (Force India) u ogradu, ponovno na stazu moralo sigurnosno vozilo i time je priča bila završena - 25-godišnji Nijemac je postao najmlađi vozač s tri naslova svjetskog prvaka u historiji.

Spomenimo da je Buttonu ovo bila 15. pobjeda u karijeri i treća ove sezone, no ostala je u sjeni borbe za naslov. Najtrofejniji vozač svih vremena, sedmerostruki svjetski prvak Michael Schumacher, karijeru je završio sedmim mjestom.

 VN Brazila, rezultati:

  1. Button (McLaren-Mercedes)1:45:22.656
  2. Alonso (Ferrari) +2.754
  3. Massa (Ferrari) +3.615
  4. Webbe (Red Bull-Renault) +4.936
  5. Hulkenberg (Force India-Mercedes) +5.708
  6. Vettel (Red Bull-Renault) +9.453
  7. Schumacher (Mercedes) +11.900
  8. Vergne (Toro Rosso-Ferrari)+28.600
  9. Kobayashi (Sauber-Ferrari) +31.200
  10. Räikkönen (Lotus-Renault) +1 krug ...

Poredak vozača:

  1. Vettel 281 boda
  2. Alonso 278
  3. Räikkönen 207
  4. Hamilton 190
  5. Button 188
  6. Webber 179
  7. Massa 122 ... Poredak konstruktora:
  1. Red Bull 460 bodova
  2. Ferrari 400
  3. McLaren-Mercedes 378 ...