Utrka sutra u 7:00
29

Verstappen prvi put u karijeri najbrži u kvalifikacijama za Veliku nagradu Australije

E. B.
Max Verstappen (Foto: EPA-EFE)
Max Verstappen (Foto: EPA-EFE)
Nizozemski vozač Max Verstappen će na sutrašnjoj Velikoj nagradi Australije startati sa prve pozicije u svom Red Bullu nakon što je jutros trijumfovao u kvalifikacijama.

Aktuelni svjetski prvak je do pole pozicije pred sutrašnju utrku stigao ostvarivši vrijeme 1:16.732, te će prvi put u karijeri u Australiji krenuti s prve startne pozicije.

Pored njega u prvom startnom redu će biti vozač Mercedesa George Russell koji je imao 0.236 sekunde zaostatka sa Verstappenom, dok će sa treće pozicije startati njegov timski kolega Lewis Hamilton.

Pored Hamiltona u drugom startnom redu će biti Fernando Alonso u Aston Martinu koji je nastavio s odličnim izdanjima na startu nove sezone.

U trećem startnom redu će biti Carlos Sainz (Ferrari) i Lance Stroll (Aston Martin), a u četvrtom Charles Leclerc (Ferrari) i Alex Albon (Williams), dok preostala dva mjesta među najbljih deset u kvalifikacijama pripadaju vozačima Haasa Pierreu Gaslyju i Nici Hulkenbergu.

Najveće razočarenje u kvalifikacijama je doživio Verstappenov kolega Sergio Perez koji je pogriješio u prvom dijelu kvalifikacija i izletio sa staze, te će sutra krenuti sa posljednje pozicije.

Utrka za Veliku nagradu Ausralije se održava sutra ujutro u 7 sati.