Bolid se zapalio
21

Verstappen nije završio utrku nakon tačno dvije godine: Kočnica mi je zapela u prvoj sekundi utrke

E. B.
Svjetski prvak Max Verstappen danas nakon tačno dvije godine nije završio utrku Formule 1.

Verstappen je utrku u Melbourneu započeo s prve startne pozicije, no već u dugom krugu ga je pretekao kasniji pobjednik Carlos Sainz.

Već od samog starta je bilo jasno da sa Verstappenovim bolidom nešto nije u redu, a kada se u četvrtom krugu počelo dimiti sa zadnje strane bolida, jasno je bilo da je njegova utrka završena.

Verstappen je odmah na startu utrke shvatio da ima kvar na bolidu, ali je tačan uzrok saznao tek kada ga je parkirao u boks.

"Moja desna zadnja kočnica je zapela od prve sekunde utrke i temperature su samo rasle sve dok se nije zapalila. Osjetio sam da je balans bolida bio poremećen čim sam krenuo", rekao je Verstappen kojije prekinuo niz od 43 uzastopne utrke bez odustajanja.

Posljednje odustajane je bilo na Velikoj nagradi Australije 2022., a od tada je svaku utrku završio u bodovima.

"Imali smo puno dobrih utrka zaredom i znao sam da će doći dan kada ću morati odustati, a, nažalost, taj dan je bio danas", rekao je Verstappen.

Heineken je u periodu 1. do 31. marta pokrenuo aktivaciju Player 0.0, koja najboljim učesnicima može osigurati vrijedne nagrade poput odlaska na F1 utrku za Veliku nagradu Nizozemske ili iskustvo utrkivanja na simulatorima sa trostrukim svjetskim F1 prvakom Maxom Verstappenom. Više informacija pronađite ovdje.