Vozači su imali problema
3

Verstappen najbrži na jedinom treningu u Azerbejdžanu, Gaslyjev bolid završio u plamenu

D. B.
Trkački vikend na ulicama Bakua u Azerbejdžanu počeo je danas slobodnim treningom koji će ujedno biti i jedini s obzirom da je riječ o Sprint vikendu i promijenjenim pravilima.

Najbrži na slobodnom treningu bio je dvostruki i ujedno aktuelni svjetski F1 prvak Max Verstappen, vozač Red Bull Racingu koji je u svom bolidu RB19 ostvario vrijeme kruga 1:42.315. Iza sebe je ostavio Charlesa Leclerca u Ferrariju, koji je imao zaostatak +0,037. Treće vrijeme je upisao Verstappenov timski kolega Sergio Perez (+0,139).

Slobodni trening je obilježio i jedan incident koji je uzrokovao prekid i crvenu zastavu. U fokusu je bio francuski vozač Alpinea Pierre Gasly, čiji se bolid zapalio. Gasly je tokom vožnje dobio poruku iz boksa da ne mijenja stepen prijenosa u trenutku kad je iz njegovog bolida izlazio dim, a nakon toga je izbio i požar ispod oplate bolida. Gasly se zaustavio i izašao iz bolida iz kojeg se počeo širiti i gusti dim, nakon čega je uslijedilo gašenje. Poteškoća je imao i Haasov Kevin Magnussen, koji se zaustavio zbog problema s pritiskom goriva. U barijeru je udario AlphaTaurijev vozač Yuki Tsunoda. što je rezultiralo pucanjem gume i odlaskom u boks.

Nova pravila za Sprint vikende u potpunosti odvajaju Sprint od nedjeljne utrke. Danas je na rasporedu već voženi slobodni trening, ali i kvalifikacije za glavnu utrku u nedjelju. U subotu će se voziti Sprint Shootout, kraći format kvalifikacija za Sprint utrku na 100 kilometara planiranu za isti dan.