Show u Holandiji
38

Verstappen i Ricciardo u utrci s kamp kućicama

Klix.ba
Vozači Aston Martin Red Bull Racinga, Max Verstappen i Daniel Ricciardo, oduševili su mnogobrojne fanove u Holandiji na utrci Jumbo Racedagen. Pored revijalne vožnje u F1 bolidima, njih dvojica su imali i urnebesan međusobni duel u Aston Martinima koji su vukli kamp kućice.

Max Verstappen je posjetio rodnu Holandiju kako bi gostovao na Jumbo Racedagen - zabavnoj utrci u kojoj takmičari voze sa kamp kućicama zakačenim za njihove automobile, što uveliko otežava manevrisanje, ali i garantuje mnogo smijeha za gledaoce.

Holanđanin se u nedjelju 20. maja na stazi Circuit Zandvoort pojavio sa timskim kolegom Danielom Ricciardom i bivšim vozačem Red Bull Racinga, Davidom Coulthardom. Njih trojica su u F1 bolidima RB7 i RB8 odvezli nekoliko revijalnih krugova po stazi, te priredili klasični F1 šou za publiku - uz paljenje guma, 'osmice', okrete 'pod ručnom' i turiranje moćnih motora.

Verstappen i Ricciardo su također našli vremena da repriziraju svoju utrku sa kamp kućicama, koju su imali prošle godine u Spielbergu.

U Aston Martin Vanquish kabrioletima, oni su jurili stazom vukući prazne kamp kućice u bojama Red Bull Racinga. Nakon urnebesne vožnje, tokom koje su kamp kućice 'letjele' svuda po stazi, naročito u krivinama, Daniel je potpuno demolirao svoj 'mobilni dom', a ni Maxov nije bio u sjajnom stanju.

"Bilo je mnogo ljudi, što je bilo lijepo vidjeti. Danielova kamp kućica viša nije kamp kućica, potpuno je uništena! Moja još ide, ali na jednom točku“, izjavio je raspoloženi Verstappen.

Utrka Jumbo Racedagen je jedina prilika za Verstappena da vozi F1 bolid u svojoj rodnoj zemlji. Staza Circuit Zandvoort nije ugostila Veliku nagradu Formule 1 još od 1985. godine, kada je pobjedu odnio legendarni Niki Lauda. Verstappen je 2017. godine, gostujući na istoj utrci, postavio nezvanični rekord staze (1:19:511).

Naredna stanica za Verstappena i Ricciarda je Monaco, gdje se ovog vikenda vozi F1 utrka na legendarnoj uličnoj stazi.

"Imamo dobre izglede za pobjedu tamo. Imamo dobar auto, a u Monacu nema mnogo ravnih dionica, tako da ćemo biti konkurentni“, optimističan je Verstappen.

"Volim Monaco, to je zabavna utrka. Naše vozilo je uvijek prilično dobro na toj stazi. Očekujem dobre stvari i mnogo zabave tokom cijelog vikenda“, dodaje Ricciardo.