Formula 1
0

Velika nagrada Brazila

Klix.ba
Safety car je ušao na samom startu utrke
Safety car je ušao na samom startu utrke
Iza nas je jedna od najuzbudljivijih i najnepredvidljivijih <b>F1</b> utrka svih vremena.

Sam start utrke najavio nam je šta možemo očekivati, naime zbog pravog potopa i pljuska koji nije pokazivao znake skorog prestanka, utrka je startovala sa safety carom na čelu kolone koji je tu i ostao sve do osmog kruga kada je počela divlja jurnjava za što bolju poziciju, iako je staza više ličila na jezero nego na autodrom.

Istog trenutka David Coulthard prelazi Barichella na kraju ciljne ravnine i preuzima vođstvo a onda u prvi plan dolazi mladi Raikkonen koji uzima treću poziciju od Marka Webberau devetom krugu. Sljedeća žrtva je bio Barichello, ali Kimi se nije zaustavio ni na drugoj poziciji predugo, te je bez velikog respekta preuzeo vođstvo od timskog kolege Coultharda. Poslije toga na stazu ponovo izlazi safety car zbog sudara koji je uzrokovao Jordanov bolid Ralfa Frimana koji se na kraju ciljne ravnine jednostavno počeo raspadati te je tako nastradao i Olivier Panis.

Trka je ponovno nastavljena u krugu 23, ali je nakon samo četiri kruga opet izašao safety car zbog izlijetanja Michaela Schumachera na zavoju broj tri, koji će, kako se kasnije ispostavilo, uzeti najveći danak. Naime, na tom zavoju se stvorio mali potočić koji se slijevao preko cijele širine staze te je čak pet vozača odustalo upravo na tom mjestu. Taj izlazak safety cara je iskoristio vodeći Kimi te je otisao u box pa je tako Coulthard preuzeo vođstvo a Raikkonen koji se vratio na devetu poziciju je odmah krenuo u napad te pretekao Fisichellu i Verstappena.

U 33. krugu treći zavoj opet je uzeo svoju žrtvu, a taj nesretnik je sada bio Button. U 37. krugu safety car ulazi u pit lane te utrka počinje po četvrti put. Opet je Raikkonen bio čovjek od akcije te je pretekao Alonsa na prvom i Ralfa Scumachera na trećem zavoju.

U 52. krugu David ulazi u box te Kimi ponovo preuzima vođstvo i tako ostaje sve do 54. kruga kada Mark Webber gubi kontrolu nad bolidom na početku cilje ravnine te završava pored zaštitnog zida ostavljajući dijelove bolida iza sebe koje nažalost nije mogao izbjeći Fernando Alonso iz Renaulta, te se u punoj brzini zabija u točak Jaguara i udara u zaštitni zid te zadobija lakše povrede vrata i desne noge. Tog trenutka trka je prekinuta te je pobjednikom proglašen Kimi Raikkonen, drugi je stigao Giancarlo Fisichelli, koji je isprva proglašen i pobjednikom, ali pošto su uzeti rezultati iz 53. kruga, zvanični i legalni pobjednik ipak je Kimi, a treće vrijeme je postigao Alonso koji naravno zbog nezgode nije mogao ni prisustvovati pobjedničkom otvaranju šampanjca.