Odgovor na često pitanje
43

Vasseur "otkrio" šta Hamilton donosi Ferrariju i kako je reagovao Sainz

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Vijest da će sedmostruki svjetski prvak Formule 1 Lewis Hamilton od 2025. godine voziti za Ferrari potresla je svijet najbržeg cirkusa na svijetu, no ima i onih koji baš i ne vide neku korist za tim iz Maranella. Direktor tima Fred Vasseur je dao odgovor na to pitanje.

Hamilton je u Mercedesu od 2013. godine i trenutno je u svojoj posljednjih sezoni u ovom timu s kojim je osvojio šest od sedam svojih šampionskih titula. Šef će mu biti Vasseur, kojeg dobro poznaje s obzirom da je 2006. godine osvojio GP2 titulu ART Grand Prix timu ovog Francuza. Sada će dvojac ponovo sarađivati, ali na velikoj sceni Formule 1.

Na pitanje šta to Hamilton donosi u Ferrari, Vasseur je imao precizan odgovor.

"On je jedini vlasnik sedam šampionskih titula koji je trenutno na gridu, ne samo da će donijeti brzinu u naš bolid i tehnički pristup, nego i drugačiju viziju tima. Važno mi je da imam ovu kombinaciju, a dodatnu vrijednost svakako predstavlja njegovo iskustvo", izjavio je Ferrarijev direktor.

Hamiltonu će timski kolega kolega biti Charles Leclerc, dok će još uvijek aktuelni vozač Ferrarija Carlos Sainz morati pronaći mjesto u nekom drugom timu.

Sainz je stigao do podijuma u Bahreinu, što pokazuje da mu motivacije ne nedostaje. Vasseur je istakao da ima ogromno poštovanje prema Sainzu te da su ujedinjeni u cilju da idu do maksimuma do kraja sezone i ujedno njihove saradnje.

Šef Ferrarija je otkrio kako je Španac prihvatio odluku tima.

"Odluka nije bila laka, ali je njegova prva reakacija bila dobra. Rekao je da trebamo maksimalno pritiskati do posljednjeg zavoja, posljednjeg kruga u posljednjoj utrci. Rekao sam mu isto i dodao da smo u istoj situaciji za 2024. godinu te da trebamo biti fokusirani. Izazov je ogroman, sezona duga i trebamo biti ujedinjeni. Mnogo poštujem Carlosa, zbog svega što je uradio za nas, posebno jer je prošle godine bio lider tima u jednom dijelu sezone, u Monzi i Singapuru. On je ogroman dio povratka Ferrarija i imamo dobar odnos koji će se nastaviti", kazao je Vasseur.

Sainz je prije utrke u Saudijskoj Arabiji operisao slijepo crijevo te se trenutno oporavlja, ali se nada da će se vratiti u svoj bolid do utrke u Australiji.

Heineken je u periodu 1. do 31. marta pokrenuo aktivaciju Player 0.0, koja najboljim učesnicima može osigurati vrijedne nagrade poput odlaska na F1 utrku za Veliku nagradu Nizozemske ili iskustvo utrkivanja na simulatorima sa trostrukim svjetskim F1 prvakom Maxom Verstappenom. Više informacija pronađite ovdje.