U 5:30 sati
38

Valtteri Bottas u bolidu Alfe Romeo probudio stanovnike Milana

D. B.
Finski vozač Formule 1 Valtteri Bottas probudio je stanovnike Milana prošle sedmice u 5:30 sati vozeći bolid Alfe Romeo praznim ulicama ovog italijanskog grada.

Razlog Bottasove vožnje je 112. godišnjica kompanije Alfa Romeo, a Milano je odabran jer su Ugo Stella i Nicola Romeo osnovali kompaniju u jutro 24. juna 1910. godine.

Bottas je započeo svoj krug na Piazza Duomu, prošao je kroz Piazza San Babila, Porta Nuova, Centralnu stanicu, a potom i kroz distrikt City Life da bi završio svoju vožnju kod Gattamalate, mjesta od ogromnog historijskog značaja. Na ovom jestu je Alfa Romeo započela proizvodnju 1910. godine, a sada je to mjesto flagship prodavnice brenda. Prije tačno 112 godina svijet je čuo za kompaniju Anonima Lombarda Fabbrica Automobili, ime koje je kasnije promijenjeno u Alfa, a Romeo potiče od prezimena jednog od osnivača.

Alfina historija utrkivanja doseže dalje od Ferrarijeve. Enzo Ferrari je započeo svoju karijeru vozeći za Alfu.

Ove godine tim Alfe u Formuli 1 ima solidne performanse. Prošle godine su vozači ostvojili samo tri boda u cijeloj sezoni, a Bottas ove godine na kontu ima 46 bodova.