Koristi je u Monacu
39

Valtteri Bottas dizajnirao kacigu u čast Miki Hakkinenu

Klix.ba
Finski vozač Formule 1 i član Mercedesa, dvadesetosmogodišnji Valtteri Bottas, dizajnom svoje kacige ovog vikenda u Monacu podsjeća na starijeg zemljaka, legendarnog vozača Miku Hakkinena (49) i njegov uspjeh u najbržem cirkusu na svijetu.

Bottas se odlučio na dizajn koji je koristio Hakkinen tokom svog vremena u Formuli 1, a kacigu je predstavio uoči u trkaćeg vikenda u Monacu. Dizajn čine Hakkinenove klasične linije te tri nijanse plave boje iznad bijele baze.

Hakkinen je osvojio Veliku nagradu Monaca jedini put prije 20 godina, a Bottas je rekao da je želio odati počast tom uspjehu. Mika je te godine postao prvi Finac koji je osvojio titulu svjetskog šampiona u Formuli 1.

"Pobijedio je ovdje prije tačno 20 godina te je kasnije osvojio titulu. Želio sam odati počast, poštujem ga kao vozača i čovjeka, a volim ove boje", izjavio je Bottas.

Vozači Stoffel Vandoorne i Brendon Hartley su također pripremili nove kacige, a Charles Leclerc se odlučio za dizajn koji je koristio njegov pokojni otac Herve, a osim toga odaje i počast preminulom prijatelju Julesu Bianchiju.