Očekivali su kaznu
36

U Red Bull Racingu se žale na Russella, Britanac "presjekao" zavoj u prvom krugu

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Red Bull Racing se javno požalio na vožnju britanskog vozača Mercedesa Georgea Russella uz komentar da je trebao biti kažnjen tokom utrke u Španiji, što u konačnici nije bio slučaj.

Russell je startao s 12. pozicije, odmah iza vozača Red Bulla Sergija Pereza, međutim, kada je stigao do drugog zavoja staze Catalunya, on ga je presjekao i tako stekao bolju poziciju. Aktuelni prvaci u oba poretka ovu situaciju ističu kao ključnu za Russellovo osvajanje trećeg mjesta na utrci.

"Mislim da je upravo to napravilo razliku na kraju dana. Checo je imao sve bolji ritam, posebno u posljednjem stintu. Nije imao najbolji start, a Russell je vozio izvan staze i nije kažnjen za to. Na kraju nije bilo dovoljno krugova za borbu za podijum", izjavio je šef tima Christian Horner.

Ni Perezu nije najbolje "sjeo" potez vozača Mercedesa.

"Bio sam blizu podijuma, u prvom krugu nisam želio previše rizikovati misleći na bodove, a Russell je napravio razliku. Mislim da je presjekao zavoj i dobio nekoliko pozicija, a to je na kraju napravilo razliku. Vozio sam iza bolida i to je negativno utjecalo na moje gume, a to mi je pokvarilo stint. Međutim, platio sam za loše kvalifikacije. Sada moramo analizirati vikend, mislim da smo bili korak iza Maxa Verstappena sve vrijeme. Moramo saznati zašto, bolid je bilo teško voziti ovog vikenda", rekao je Checo.

Red Bull Racing je uvjerljivo vodeći u poretku konstruktora, Verstappen također dominira u poretku vozača, dok je Perez na drugom mjestu.