Posjeduje talent
27

U Ferrariju vjeruju da će Mick Schumacher biti kandidat za vozača u Formuli 1

D. B.
Mick Schumacher (Foto: EPA-EFE)
Mick Schumacher (Foto: EPA-EFE)
Čelnici Ferrarija vjeruju da će mladi vozač iz njihove akademije Mick Schumacher, sin legendarnog Michaela Schumachera, u budućnosti biti kandidat za vozača u Formuli 1.

Mick je u svojoj prvoj sezoni u Formuli 2 prošle godine završio na 12. mjestu, a pobjedu je upisao na stazi Hungaroring. Također, prošle godine je imao dva zvanična F1 tetiranja, jedan u Ferrarijevom, a drugi u Alfa Romeo bolidu. Dirketor Ferarija Mattia Binotto je kazao da tim mnogo očekuje od mladog Schumachera ove godine.

"Veoma smo ponosni što je Mick dio Ferrarijeve akademije za vozače, to nije zato što je Michaelov sin i što ga volimo, nego i zbog toga što je dobar vozač. Prošle sezone je pokazao dobre performanse. Ako pogledate poredak, na vrhu možete vidjeti iskusne vozače, ali je Mick imao dobru sezonu u kojoj je stekao iskustvo. Ako pogledate mlade vozače, uočit ćete da je zaista dobar. Mislim da će naredna sezona biti ključna za njega te da će uvidjeti koliko zapravo napreduje. Od njega mnogo očekujemo jer je sada iskusniji i pričično smo sigurni da će biti kandidat za vozača bolida Formule 1 u budućnosti", izjavio je Binotto.

Da li će se moći boriti za mjesto u glavnom timu Ferrarija, prerano je reći. U Formulu 1 bi mogao stići tako što bi vozio za Alfu Romeo jer Ferrari kontroliše jedno mjesto u timu koji vodi Sauber.

"Prerano je reći da li će biti kandidat za Ferrarijev bolid u budućnosti. Ipak, cilj je da FDA pronađe novog talentovanog vozača za Ferrari, a mi vjerujemo da Mick ima talent da ostane u našoj grupi. Godine 2021. će ipak biti prerano za nađe mlade vozače jer će te godine biti potrebno iskustvo vozača zbog toga stiže potpuno novi tip bolida", dodao je Binotto.

Schumacher će ove godine voziti za Premu u Formuli 2 zajedno s Ferrarijevim madim vozačem Robertom Scwartzmanom.