Nakon samo devet minuta
42

Trening Formule 1 u Las Vegasu prekinut zbog poklopca odvoda, Sainz i Ocon oštetili bolide

D. B.
Prvi slobodni trening u sklopu trkačkog vikenda Formule 1, koji se vozi na novoj stazi u Las Vegasu, prekinut je nakon samo devet minuta.

Vozač Ferrarija Carlos Sainz zaustavio se na stazi kod Stripa nakon što se začuo snažan udarac, zbog čega je istaknuta crvena zastava. U prvi mah se nije znalo o čemu je riječ, no uskoro je stigla zvanična informacija. Sainzov bolid je oštećen nakon što je prešao preko poklopca odvoda, a slično je doživio i Alpineov vozač Esteban Ocon. FIA je potom saopćila da će planirani program biti odgođen sve dok se ne provjere svi poklopci odvoda na stazi.

"Nakon ispekcije je ustanovljeno da je došlo do problema s betonskim okvirom oko poklopca odvoda. Razgovarat ćemo s lokalnim inženjerskim timom o vremenu koje je potrebno da se riješi problem te ćemo saopćiti promjene rasporeda", saopćeno je iz FIA-e.
Oštećenje Sainzovog bolida uzrokovanog poklopcem dovoda je prilično veliko, a iz Alpinea su rekli da su primorani promijeniti šasiju zbog nastale štete.
Ovo nije prvi put da je poklopac odvoda uzrokovao probleme na jednoj F1 stazi. U Azerbejdžanu je 2019. godine otkazan prvi slobodni trening nakon što je George Russell, koji je tada vodio za Williams, udario poklopac i oštetio svoj bolid.

Drugi slobodni trening u Vegasu trebao bi početi u 9:00 sati.