Zbog loših rezultata
36

Tehnički direktor i šef aerodinamike napustili Alpine

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Loša forma Alpinea se nastavila i u novoj sezoni Formule 1, zbog čega su tehnički direktor Matt Harman i šef aerodinamike Dirk de Beer napustili ovaj tim.

Nakon utrke za Veliku nagradu Bahreina, koju su Alpineovi vozači Esteban Ocon i Pierre Gasly započeli iz posljednjeg startnog reda, francuski tim nije upisao niti jedan bod. Sada je potvrđeno da Harman i De Beer odlaze te da će dobiti zamjene.

Podsjetimo, prošle godine su iz Alpinea otišli direktor tima Otmar Szafnauer, sportski direktor Alan Permane i direktor Laurent Rossi, dok je ranije ove godine za novog direktora tima izabran Bruno Famin.

Nakon odlaska Harmana i De Beera, Alpine mijenja strukturu, tako da će sada imati tri tehnička direktora, a to su Joe Burnell (inženjering), David Wheater (aerodinamika) i Ciaron Pilbeam (performanse).

Iz Alpinea kažu da su promjene uslijedile nakon perioda razočaravajućih rezultata u Formuli 1, gdje je ekipa 2022. godine završila na četvrtom, a 2023. na šestom mjestu. Uz to nije ispunjen niz postavljenih ciljeva u namjeri za napredak na gridu.

Druga utrka sezone vozi se u subotu u Saudijskoj Arabiji.

Heineken je u periodu 1. do 31. marta pokrenuo aktivaciju Player 0.0, koja najboljim učesnicima može osigurati vrijedne nagrade poput odlaska na F1 utrku za Veliku nagradu Nizozemske ili iskustvo utrkivanja na simulatorima sa trostrukim svjetskim F1 prvakom Maxom Verstappenom. Više informacija pronađite ovdje.