Lauda o Formuli 1
0

"Te manijake neko mora zaustaviti"

Totalsport
Bivši trostruki svjetski prvak u Formuli 1, Niki Lauda (60) komentirao je sukob FIA-e (Međunarodne automobilističke federacije) i FOTA-e (Udruženja momčadi Formule 1) predvođene Ferrarijem.

Manje od 36 sati ostalo je do isteka roka za podnošenje bezuvjetne prijave za nastup sljedeće sezone, a do sada su od postojećih ekipa takve zahtjeve podnijeli samo Force India i Williams.

Preostalih osam njih, među kojima se ističe Ferrari, žestoko se protive uvođenju opcionalnog ograničenja budžeta (na 45 miliona eura) u zamjenu za tehnološke inovacije bolida i prijete osnivanjem vlastitog takmičenja.

  • Cijela svađa nanijela je najveću štetu ikad Formuli 1. Sada je to pitanje dva egocentrizma. Ako ne postignu dogovor, tada nijedni ni drugi neće imati budućnosti. Oni uništavaju ovaj sport, ali zapravo žele jednake stvari. Formula 1 se mora poboljšati, a neko mora zaustaviti ove manijake. Cijela stvar je jednostavno apsurdna - rekao je Lauda, koji dodaje da mu stav Ferrarija u cijeloj priči više nije jasan.

  • Ferrari je godinama profitirao od FIA-e i izvlačio je više novca od ostalih timova. Posebni ugovori garantirali su Ferrariju za sudjelovanje u takmičenju do 2012. godine prihode do 100 miliona eura. Ferrari će sada taj ugovor prekršiti jer Mosley (predsjednik FIA-e) ne želi više svoje garancije ispunjavati. Lako je moguće da stoga jedna od strana rješenje problema u petak potraži pred sudom. Serija piratskog takmičenja paralelnog Formuli 1 nema budućnosti, ali isto tako Formula 1 bez Ferrarija nema budućnosti. Ionako već postoji puno zemalja gdje je interes za Formulu 1 zanemariv - zaključio je bivši austrijski pilot.