{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Švicarska pokrenula istragu protiv Bernieja Ecclestonea

29.10.2013. u 19:45
0
4
Švicarska pokrenula istragu protiv Bernieja Ecclestonea
0
Švicarska pokrenula istragu protiv Bernieja Ecclestonea
Bernie Ecclestone (Foto: Arhiv/AFP)
Švicarski tužioci pokrenuli su istragu o korupciji pri prodaji udjela u Formuli 1, povezanu sa njenim šefom Berniejem Ecclestoneom.
"Ured tužioca u ženevi pokrenuo je istragu nakon žalbe kompanije Constantin Medien", izjavio je glasnogovornik Henri Della Casa.

Della Casa je odbio direktno imenovati Ecclestonea, ali je potvrdio različite medijske izvještaje o tome da je on cilj istrage, najnovije u nizu pravnih borbi.

Constantin Medien, njemačka medijska grupacija, tvrdi da su bili žrtva potcjenjivanja prilikom prodaje kontrolnog udjela u Formuli 1 privatnoj grupaciji CVC Capital Partners, 2006. godine.

Glavni dio dogovora uključivao je i prodaju udjela u vlasništvu Njemačke državne banke BayernLB i Ecclestoneove porodične fondacije Bambino.

Constantin Medien, vlasnik udjela u Formuli 1, tvrdi da je cijena od 820 miliona dolara, koliko je platio CVC, namjerno spuštena.

Za nekoliko mjeseci nakon kupoprodaje, vrijednost CVC-ovog udjela skočila je na 2,8 milijardi dolara.

"Odluka za pokretanjem istrage ni u kom slučaju ne ukazuje na bilo kakvu zloupotrebu na švicarskom tlu. Cilj je utvrditi da li se činjenice smatraju prekršajem po švicarskom krivičnom zakonu", naglasio je Della Casa.

Podsjetimo, Ecclestone (82) bi se mogao suočiti sa zatvorskom kaznom, nakon što su ga, u julu ove godine, njemački tužioci optužili za plaćanje 44 miliona dolara njemačkom bankaru Gerhardu Gribkowskom, povezanom sa prodajom Formule 1.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jesu li opravdane smjene trenera FK Sarajevo i FK Željezničar?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: