Udarac na budžet
157

Šteta na Verstappenovom bolidu procjenjena na 1,8 miliona dolara

D. B.
Red Bull Racing je saopćio da je šteta na bolidu vozača Maxa Verstappena nakon incidenta tokom utrke u Silverstoneu procijenjena na 1,8 miliona dolara.

Max Verstappen je pri velikoj brzini udario u barijere nakon kontakta s bolidom Mercedesovog vozača Lewisa Hamiltona u zavoju Copse na stazi Silverstone. Do kontakta između dva bolida došlo je pri brzini od 290 km/h, a Verstappen je osjetio udar jačine 51G.

Vozač Red Bulla srećom nije bio povrijeđen, a njegov bolid je pretrpio značajnu štetu.

Horner je otkrio da će popravak koštati 1,8 miliona dolara te kazao da je to ipak značajan udarac na ograničeni budžet od 145 miliona godišnje.

Ograničavanje budžeta je bio poblem za Red Bull i neke druge timove koji su ranije trošili mnogo više, tako da bi se šteta na bolidu mogla negativno odraziti na plan razvoja u ovoj sezoni.

Nakon ljekarskog pregleda, Verstappen je pušten kući. Aktuelni lider u poretku vozača je tada rekao da se osjeća kao da je odradio nekoliko rundi s bokserom Tysonom Furyjem. Ipak, sjajni vozač će biti spreman za novi izazov.

"Iako je zadobio udarce i modrice, on će biti još više motivisan na stazi. Brži smo od Mercedesa, pobijedili smo ih u sprint kvalifikacijama, a tim je uz pomoć Honde ove sezone sustigao zaostatak nad sedmostrukim šampionima. Sada je pritisak na njima. Mađarska će biti drugačiji izazov za bolid i tim, moramo biti maksimalno motivisani kako bismo zadržali vodstvo u šampionatu. Max neće žaliti za Silverstoneom, on želi 'pričati' na stazi. Odlučan je da ovaj incident ostavi iza sebe i da ga iskoristi kao motivaciju u nastavku sezone", izjavio je Horner.

On je također rekao da i dalje vjeruje kako je kazna od 10 sekundi za Hamiltona bila preblaga te da Red Bull razmatra sljedeće korake koji bi mogli uključivati i zahtjev za analizu pomenute kazne.