Velika čast za Britanca
30

Startno-ciljna ravnina staze Silverstone dobila ime po Lewisu Hamiltonu

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ovogodišnja sezona Formule 1 nedavno je završena, britanski vozač Mercedesa Lewis Hamilton je ponovo osvojio titulu svjetskog prvaka, a stiglo je još jedno veliko priznanje.

Hamilton je u sjajnoj formi i ne pokazuje znakove posustajanja. On je ove godine postao najuspješniji vozač Formule 1 u historiji, izjednačio se po broju titula sa sedmostrukim prvakom Michaelom Schumacherom te je ostvario 91 pobjedu u karijeri, a u subotu je dobio još jedno zaista značajno priznanje.

U čast njegovih nejverovatnih uspjeha, Klub britanskih vozača utrka (BRDC) koji upravlja stazom Silverstone, odlučio je preimenovati dio staze u Hamiltonovu čast, tako da startno-ciljna ravnina sada nosi njegovo ime, preciznije, nazvana je Hamilton Straight.

Hamilton je postao prvi vozač po kojem je nazvan dio ove britanske staze.

Sjajni Britanac je na Silverstoneu pobijedio sedam puta, a neke od tih vožnji se smatraju njegovim najboljim u cijeloj F1 karijeri.

"Lewis je postao ogroman dio naše historije, a direktori kluba i ja smo odlučili da nema boljeg načina da to obilježimo osim da preimenujemo legendarni startno-ciljni pravac u njegovu čast zbog svih rekorda koje je ostvario", izjavio je David Coulthard, bivši F1 vozač i predsjednik BRDC-a.

Hamilton je također presretan zbog još jednog velikog priznanja.