Formula 1
0

Spašena Velika nagrada Velike Britanije, domaćin Silverstone

Totalsport
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
"Velika nagrada Velike Britanije je spašena. Održat će se na Silverstoneu sljedeće godine nakon što su se organizatori utrke i Bernie Ecclestone napokon dogovorili".

Tim riječima je autor teksta u Daily Mailu potvrdio da će se Velika nagrada Velike Britanije i sljedeće godine naći u kalendaru takmičenja u Svjetskom prvenstvu Formule 1 uz dodatak da će "vijest službeno biti potvrđena sljedeće sedmice u Londonu".

Prekid je to sapunice koja je vladala u Formuli 1 posljednjih godinu i po dana, te u neizvjesnost obukla utrku na Otoku gdje je prije 59 godina i udaren temelj prestižnom automobilističkom takmičenju.

Podsjetimo, od 2010. je domaćin utrke u Velikoj Britaniji trebao biti Donington Park, ali kako se organizatori nisu uspjeli finansijski pokriti, Silverstoneu je ponuđen nastavak saradnje. Uvjeti koji su dani nisu bili primamljivi organizatorima koji su se nećkali oko prihvatanja domaćinstva. 

Nije nerealno zaključiti da je Ecclestone, šef Formule 1 i sam Britanac, u konačnici ublažio svoje zahtjeve te tako pružio ruku državi koja ima najviše svjetskih prvaka, među kojima i dva posljednja (Hamilton, Button), da ima i svoju utrku. No, sigurno ne i za male novce...